wykaż , ze
Tratwa: Witam
Liczbę sześciocyfrową utworzono przez zapisanie obok siebie dwa razy tej samej liczby
trzycyfrowej . Wykaż , że otrzymana w ten sposób liczba jest podzielna przez 7 ,11 oraz 13
100000a 20000b 3000c 100c 20b 3c= 100100a 20020b 3003c
7*13*11=1001
1001(100a+20b+3c)
Może tak być?
21 wrz 19:24
Nienor: Może być, po za tym, że ci tam plusów brakuje
21 wrz 20:31
Mila:
abcabc
100000a +10000b +1000c +100a+ 10b +c=
100100a+100010b+1001c=1001*(100a+10b+c)=7*11*13*(100a+10b+c)
21 wrz 22:45