trygonometria
JANEK: oblicz tg41gt42tg43...tg49
| tg41+tg49 | | tg90 | |
| = |
| =0   czy jednak nie |
| 2 | | 2 | |
21 wrz 19:18
bezendu: nie
21 wrz 19:20
Nienor: | sin41o | | sin49o | | sin90o | |
| + |
| = |
| , kiedy cos90 o=0  |
| cos41o | | cos49o | | cos90o | |
Jednak nie.
Po za tym tam jest mnożenie
21 wrz 19:22
JANEK: wiec jak bedzie poprawnie
21 wrz 19:29
asdf: skad wiesz, czy mnozenie? moze to jest:
tg(41*tg(42*tg(43*tg...
21 wrz 19:32
JANEK: to jest mnozenie nie wiem jak to rozwiazać niestety
21 wrz 19:33
Nienor: No to teraz zabiłeś nam ćwieka asdf.
JANEK pisz ładniej o co ci chodzi.
21 wrz 19:34
.ee: 41° + 49° = 42° + 48° = ... = ?
21 wrz 19:37
asdf: @.ee
tg(41) + tg(49) = tg(41 + 49)

21 wrz 19:39
Nienor: On to liczy na stopniach asdf, nic to do zadania nie wnosi, ale jest poprawnie.
21 wrz 19:40
JANEK: to jest cos takiego
tg41tg42tg43...tg49 pomiedzy kolejnymi tangensami znaduje sie znak stopni i to trzeba
obliczyc
21 wrz 19:42
ICSP: tg(41o) * tg(42o) * ... * tg(48o) * tg(49o)
dwa wzory : tgα = ctg(90 − α) oraz tgα * ctgα = 1 i mam :
tg(41o) * tg(49o) * ... * tg(44o) * tg(46o) * tg(45o) =
= tg(41o) * ctg(41o) * ... * tg(44o) * ctg(44o) * tg(45o) =
= 1 * 1 * 1 * 1 * tg(45o) = 1 * 1 = 1
21 wrz 19:46
.ee: ctg49°=ctg(90°−41°)=tg41° i tak dalej
21 wrz 19:47
.ee: @asdf Sumy odpowiednio dobranych par daja katy proste, stad mozna zastosowac wzor.
21 wrz 19:50
JANEK: aten przykład
trzeba udowodnic rownosc
21 wrz 19:51
JANEK: ?
21 wrz 19:51
asdf: kątów tak, ale wartości z funkcji już nie, tzn:
tg(41) + tg(49) != tg(42) + tg(48)
21 wrz 19:52
ICSP: Zacznij stawiać te znaki * miedzy poszczególnymi cos
cos20
o * cos40
o * cos80
o =
| | 8sin20ocos20o *cos40o * cos80o | |
= |
| = |
| | 8sin20o | |
| | 4sin40o cos40o * cos80o | | 2sin80ocos80o | |
= |
| = |
| = |
| | 8sin20o | | 8sin20o | |
c.n.u.
21 wrz 19:55
Nienor: | 2sin20o*cos20o | | sin40o*cos40o*cos80o | |
| *cos40o*cos80o= |
| =... |
| 2sin20o | | 2sin20o | |
21 wrz 19:56
.ee: Dlatego tez kolejny krok to 49°=90°−41° i wzor tg(90°−α)=ctgα, co zdazyl juz metoda kawowa
zaprezentowac ICSP.
21 wrz 19:57
21 wrz 20:06
JANEK: tutaj trzeba sprawdzic tożsamość
21 wrz 20:07
ICSP: wzór a3 + b3 znany ?
No to podstaw a = sin2x oraz b = cos2x
21 wrz 20:07
JANEK: podstawilem jednak nie wiem jak doprowadzic do poprawnej odpowiedzi
21 wrz 20:21
Nienor: a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
L=(sin
2x+cos
2x)(sin
4x−sin
2x*cos
2x+cos
4x)=(sin
2x+cos
2x)
2−3sin
2x*cos
21 wrz 20:28