geometria analityczna
ppp: punkt A=(−4,1),B=(−1,−2) sa kolejnymi wierzcholkami rombu ABCD. punkt C lezy na prostej x + y −
3 = 0. Znajdz rownanie prostej CB
ja porownalem odcinek AB i odleglosc punkt B od prostej y = −x +3 , wychodzi tyle samo ,wiec
prosta to y = x + b , gdzie b bez problemu wylicze z punku B(−1,−2)
Ale gdyby proste nie byly prostopadle, to nie wiem jak to zrobic, moze wy mi pomozecie ?
21 wrz 19:16
Beti: wg mnie, aby wyznaczyć wsp. pktu C należy zauważyć, że:
1) pkt C leży na danej prostej, więc: C = (x, 3−x)
2) romb ma wszystkie boki tej samej długości, więc: AB = BC , czyli:
√(−1+4)2+(−2−1)2 = √(x+1)2+(3−x+2)2
teraz wystarczy rozwiązać równanie i obliczyć wsp. punktu C
Prostą BC łatwo już będzie wtedy wyznaczyć
21 wrz 19:52
Mila:

Punkt C leży na prostej x + y − 3 = 0. Znajdź równanie prostej CB.
m: y=−x+3
A=(−4,1),B=(−1,−2)
C=(x,−x+3)
|AB|=
√32+32=3
√2
"Kreślimy" okrąg o środku B=(−1,−2) i promieniu R=3
√2
(x+1)
2+(y+2)
2=18
Jest jeden punkt przecięcia z prostą y=−x+3
rozwiązujemy układ:
(x+1)
2+(y+2)
2=18 i y=−x+3
x
2+2x+1+(−x+3+2)
2=18
x
2+2x+1+x
2−10x+25−18=0
2x
2−8x+8=0
x
2−4x+4=0
(x−2)
2=0
x=2
y=−2+3=1
C=(2,1)
Prosta BC:
y=ax+b
1=2a+b
−2=−1a+b odejmuję stronami:
3=3a
a=1, b=−1
BC: y=x−1
21 wrz 23:14
Bogdan:
prosta k
1: x + y − 3 = 0 ⇒ y = −x + 3, a
1 = −1
| | −1 | |
prosta k2: y = a2x + b2, B(−1, −2)∊k2, k2⊥k1 ⇒ a2 = |
| = 1 |
| | a1 | |
k
2: y = 1(x + 1) − 2 ⇒ y = x − 1
21 wrz 23:19
Eta:
21 wrz 23:25
ppp: dzieki
22 wrz 00:30
Mila:
Oczywiście, lepiej byłoby, gdybym to pokazała, gdy punkt C leży na prostej np. y=−x+2.
Spróbuj sam rozwiązać.W razie kłopotów, jutro sprostujemy.
22 wrz 00:44