POMOCY
MC: Prosze o pomoc
Rzucamy dwa razy kostką
wypisz wyniki sprzyjające poniższym zdarzeniom
wypisz pary zdarzeń przeciwnych
A) suma oczek jest równa co najwyżej 6
B)Suma oczek jest równa co najmniej 7
C)Suma oczek jest równa co najmniej 8
21 wrz 19:06
sushi_ gg6397228:
z czym masz problem?
21 wrz 19:13
MC: jak to oblicvzyć nie było mnie na tych lekcjach tak że nie łapie o co chodzi
21 wrz 19:18
sushi_ gg6397228:
co to znaczy, że suma oczek jest co najwyżej równa 6?
21 wrz 19:21
MC: no max 6
21 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
a) a+b≤6 i teraz chcą, aby wypisac pary liczb, które to spelniaja
21 wrz 19:24
MC: czyli w A to chodzi o to
ze w zbiorze Ωjest
tylko (3,3)(4,2)(5,1)(1,5)(2,4)?
21 wrz 19:26
sushi_ gg6397228:
napisales, same sumy, co daja 6; a sa jeszcze inne liczby co spełniaja a+b≤6
21 wrz 19:30
Mila:
|Ω|=6*6=36
Czyli w Ω masz 36 różnych par, wypisz wszystkie w tabelce , podkreśl pary spełniające warunki.
A={(1,1),(1,2)(1,3),(1,4),(1,5),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(3,1),(3,2), (3,3),(4,1),(4,2),(5,1)}
Dalej sam dokończ
21 wrz 22:28