procenty, liceum
lala009: a) Cena brutto sklada się z ceny netto powiekszonej o 23−procentowy podatek VAT. O ile procent
zmaleje cena brutto, jeżeli stawka podatku VAT zostanie zmniejszona do 8%, a cena netto sie
nie zmieni?
b) Cena brutto pewnej usługi składa się z ceny netto powiększonej o 7−procentowy podatek VAT. O
ile procent wzrosnie cena tej usługi, jeżeli podatek VAT wzrośnie o 16 punktów procentowych?
21 wrz 19:05
lala009: refresh
21 wrz 19:27
pigor: ..., ciekawe jakie masz odp., bo widzę to np.
tak :
a) 108%N= (100−x)%*123%N /:1%N ⇔ 108= (100−x)1,23 ⇔
⇒
1081,23= 100−x ⇒ 87,8≈ 100−x ⇒
x% ≈12,2% ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) (100+x)%*107%N= 107%N+16%N /:1%N ⇔ (100+x)1,07= 123 ⇔
| | 123 | |
⇔ 100+x= |
| ⇔ 100+x ≈ 114,95 ⇒ x% ≈ 14,95% . ... |
| | 1,07 | |
21 wrz 20:14
lala009: Dzięki

<3
21 wrz 20:44