.
kama: Pewien uczeń, przygotowując się do matury, rozwiązał w pierwszym pygodniu 12 zadań. W
każdym następnym rozwiązywał o 3 zadania więcej. Oblicz, po ilu tygodniach liczba rozwiązanych
zadań przekroczy 100.
z gory dzieki za pomoc
21 wrz 18:58
Nienor: W znaczeniu suma zadań rozwiązanych całościo przekroczy 100, czy będzie ponad 100 zadań
rozwiązywał tygodniowo

Za każdym razem musz znaleźć wzór odpowiedniego ciągu arytmetycznego.
21 wrz 19:00
asdf: a1 = 12
r = 3
policz dla jakiego n Sn > 100
21 wrz 19:01
kama: Nienor : suma zadań rozwiązanych calosciowo ma przekroczyc 100
asdf : no wiasnie nie umiem policzyc tej sumy wyrazow...
21 wrz 19:03
Nienor: Ogólny wzór na sumę tegociągu masz wyliczony
21 wrz 19:08
asdf: | | a1 + an | | a1 + a1 + (n−1)*r | | 2a1 − r + n | |
Sn = |
| * n = (lub) = |
| * n = |
| * n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz chyba dasz radę.
21 wrz 19:11
kama: wciaz mi nie wychodzi bo jakis gigantyczne liczby mi wychodza i nic sie ladnie nie skraca...,
czy moglby ktos to policzyc bardzo proszee
21 wrz 19:26
kama:
21 wrz 19:53
Piotr:
po 6 tyg
21 wrz 20:01
asdf: daj obliczenia
21 wrz 20:02
Piotr:
za S
n wstawiasz 100. Po obliczeniach delta wyjdzie 2841 i n
1 ≈ 5,3 . więc trzeba dać w górę.
Możesz też sobie wypisać : 12 + 15 + 18 + 21 + 24 + 27 = 117 czyli 6 tyg
21 wrz 20:04
Nienor: | | 1 | |
100= |
| (12+12+3*(n−1))*n |
| | 2 | |
200=21n+3n
2
0=3n
2+21n−200
Δ=441+12*200=2841
I wychodzi coś nie wymiernego.
Z tym, że tu chcą ponad 100 zadań, więc;
√Δ=
√2841
√2841≈53,3
Najbliższą większąliczbą naturalną jest 6.
Zajmnie mu to 6 tygodni, sprawdzamy:
12+15+18+21+24+27=117 − zgadza się.
21 wrz 20:08
Piotr:
21 wrz 20:23