punkty płaszczyzny
Klara: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne (x,y) spełniają równanie:
a) (x+5)(y−3)=0
b) |2x|=|x−2+y|
c) |4−x+2y| = |x|
Chodzi mi tylko o rozwiązanie algebraiczne.
21 wrz 18:46
pigor: ..., no to np.
a) (x+5)(y−3)= 0 ⇔ x+5=0 lub y−3=0 ⇔
x= −5 lub
y=3 i tyle ,
geometrycznie jest to suma punktów (x,y) na tych prostych, czyli
zbiór
{ (x,y)∊R : (x= −5 ∧ y∊R) ⋁ ((x∊R ∧ y=3) } . ...
21 wrz 18:58
patt: dzięki a inne przykłady?
21 wrz 19:13
Aga1.: b) I2xI=Ix−2+yI
2x=x−2+y lub 2x=−x+2−y
y=x+2 v y=−3x+2
22 wrz 12:34