Zaznacz na płaszczyźnie zbiór
Radek: Witam mam takie zadanie.
Zaznacz na płaszczyźnie zbiór.
a)
b)
|x| <= 3
y x≥−2
Mam pytanie jak zabrać się do takich przykładów i innych?Są na stronie jakieś przykłady itp ?
Dziękuje za odpowiedź
Janek191:

a)
x + y > 1
x − y > − 1
Rysujemy proste o równaniach : y = − x + 1 ( czerwona)
i y = x + 1 ( niebieska )
Wstawiam x = 0 i y = 0 do 1) nierówności
0 + 0 = 0 > 1 − fałsz − biorę punkty leżące nad prostą o równaniu y = − x + 1
Wstawiam x = 0 i y = 0 do 2) nierówności
0 − 0 > − 1 prawda − biorę punkty leżące pod prostą o równaniu y = x + 1
Rozwiązanie to wnętrze kąta podwójnie zakreskowane ( czyli bez ramion ).