help help
papik: wyznacz współczynniki a,b,c funkcji f(x)=ax2+bx+c wiedząc że, f(−3)=f(−1)=−3 oraz ma ona jedno
miejsce zerowe.
21 wrz 18:20
Tadek:
trzy niewiadome i 3 równanka ...
21 wrz 18:29
serela: czyli jakie

?
21 wrz 19:16
ICSP: f(−3) = f(−1) = −3 oraz ma jedno miejsce zerowe. Skoro funkcja kwadratowa ma jedno miejsce
zerowe można ją zapisać w postaci :
f(x) = a(x − x
0)
2 ,
| | −3 − 1 | |
f(−3) = f(−1) ⇒ xw = |
| = −2 − zastanów się dlaczego |
| | 2 | |
ale gdy Δ = 0 zachodzi : x
w = x
0 stąd :
f(x) = a(x +2)
2 . Wstawiając współrzędne jednego z dwóch punktów
−3 = a(−1 + 2)
2
−3 = a
f(x) = −3(x+2)
2 = −3(x
2 + 4x + 4) = −3x
2 − 12x − 12
a = −3 , b = −12 , c = −12
21 wrz 19:50