UDOWADNIANIE TOŻSAMOŚCI TRYGONOMETRYCZNYCH
THIRTEEN_[13]: HEY. Sprawiają mi problem, a właściwie nie mam pomysłu jak udowodnić takie tożsamości:
| | sin2α | | 1 | |
h) |
| − |
| = −1 |
| | cos2α*tgα | | cosα | |
| | 1 | | sin2α | |
i) |
| − |
| = 1 |
| | cos2α | | cos2α * ctgα | |
| | cos4α * tg2α − sin4α | |
j) |
| = − tg22α |
| | cos4α * ctg2α + sin4α | |
| | cos4α * ctg2α + sin4α | |
k) |
| = ctg22α |
| | sin4α − cos4α * tg2α | |
/Zadania pochodzą ze zbioru zadań Henryka Pawłowskiego do klasy 3/
21 wrz 18:06
sushi_ gg6397228:
trzeba rozpisac wzory na podwojona wartosc kąta−−> znasz je?
21 wrz 18:07
THIRTEEN_[13]: Tak
21 wrz 18:26
sushi_ gg6397228:
to pokazuj jak liczysz, to sie sprawdzi co i jak
pisz po jednej linijce i jednym przeksztalceniu, aby sie za duzo nie napisac
21 wrz 18:31
THIRTEEN_[13]: h)
21 wrz 18:47
THIRTEEN_[13]: | | 2sinαcosα | | 1 | |
h) L= |
| − |
| |
| | (cos2α − sin2α) *tgα | | cosα | |
21 wrz 18:51
sushi_ gg6397228:
to rozpisujemy tangensa z mianownika i potem moze cos sie skroci z licznikiem
21 wrz 18:54
21 wrz 18:54
sushi_ gg6397228:
zamiast "α" pisz x, a formułke ułamka skopiuj do worda, aby nie przepisywac tyle razy
21 wrz 18:55
21 wrz 18:56
sushi_ gg6397228:
spieszysz sie i jest lipa; Kto kazal rozbijac na dwa ulamki−−> w mianowniku pierwszego
21 wrz 18:59
THIRTEEN_[13]: Czyli jak ma zostać ?
21 wrz 19:00
sushi_ gg6397228:
a poza tym dla α=30 stopni przyklad "h" nie jest prawdziwy
21 wrz 19:04
THIRTEEN_[13]: No to odkąd mam poprawiać
21 wrz 19:05
sushi_ gg6397228:
co napisałem linijkę wyzej−−>

to znaczy, że podana treść zadania jest inna, niż ta co
była w książce
21 wrz 19:09
THIRTEEN_[13]: | | sinxcosx | | 1 | |
= |
| − |
| |
| | cos2x *tgx − sin2x * tgx | | cosx | |
21 wrz 19:17
THIRTEEN_[13]: i teraz ja bym to poskracał
21 wrz 19:21
THIRTEEN_[13]: Tam u góry powinno być jeszcze razy 2
21 wrz 19:25