Współrzędne wierzchołków trapezu
Monika: W okrąg o równaniu (x−1)2 +(y−2)2 =20 wpisano trapez równoramienny. Dłuższa podstawa trapezu
zawarta jest w prostej x − y = 1. Wyznacz współrzędne wierzchołków trapezu, jeśli jego
wysokość jest równa 4√2.
21 wrz 17:50
sushi_ gg6397228:
zacznij od rysunku
21 wrz 17:51
Monika: Ale rysunek mi nie nie daje... Nie wiem jak...
21 wrz 17:54
sushi_ gg6397228:
rysunek zawsze pomaga, bo przy takich zadaniach moga byc dwa rozwiazania
21 wrz 18:00
sushi_ gg6397228:
a poza tym mozna wtedy cos zauwazyc i użyć Pitagorasa
21 wrz 18:00
Monika:

h= 4
√2
Różowa to prosta x−y=1...
21 wrz 18:20
sushi_ gg6397228:
rysunek ma odzwierciedlac tresc zadania,
x−y=1 <==> y= x−1 prosta jest ukośna a nie pozioma
21 wrz 18:29
Monika: To ja już nie wiem...
21 wrz 18:30