trapez wpisany w okrąg.
Monika: Zad.
Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego wpisanego w okrąg o równaniu (x+1)2 + (y−2)2 = 50
jest średnicą tego okręgu. Wyznacz wysokość tego trapezu, jeśli jedno z ramion zawiera się w
prostej y=3x−15.
21 wrz 17:45
sushi_ gg6397228:
zacznij od zrobienia rysunku
21 wrz 17:49
Monika: Ja sb zrobiłam. Tu nie umiem takiego. I z tego wychodzi, że średnia wynosi 2√50.
I dotąd doszłam.. Nic dalej nie wiem.
21 wrz 17:53
sushi_ gg6397228:
zrob tutaj rysunek
bo inaczej jak sie sprawdzi czy jest ok
21 wrz 17:59
Monika: Nie umiem tutaj zrobić trapezu wpisanego w okrąg.
21 wrz 18:08
sushi_ gg6397228:
wciskasz guzik "rysuje"
wybierasz okrąg klikasz, a trapez, to robisz kreski −− tak jak w paincie
21 wrz 18:10
Monika:

d − 2
√50
r=
√50
h − szukana
na pomarańczowo: y=3x−15
21 wrz 18:17
sushi_ gg6397228:
to rozwiaz uklad rownan i policz punkty przeciecia prostej i okręgu
21 wrz 18:24
Monika: ale z czego ułożyć układ równań?
21 wrz 18:25
sushi_ gg6397228:
przeczytaj trzy ostatnie wyrazy mojego ostatniego postu
21 wrz 18:32
Monika: Mogę prosić o naprowadzenie? Jakiekolwiek zaczęcie zadania? Nie chodziłam 2 tyg. do szkoły,
naprawdę mam problem z tym.
21 wrz 18:34
sushi_ gg6397228:

punkty A i D rozwiazanie ukladu rownan
kolor niebieski− prosta co zawiera ramie
kolor zielony i pomaranczowy−− mozliwosci zrobienia podstawy trapezy
majac dane A i D
2. trzeba znaleźć rownanie podstawy ( prosta przechodzaca przez S i D lub prosta
przechadzaca przez S i A)
3. wysokosc na SD− odleglosc A od prostej SD, analogicznie dla drugiej mozliwosci
21 wrz 18:44
sushi_ gg6397228:
umiesz rozwiazac uklad rownan?
21 wrz 18:47
Monika: Umiem
21 wrz 19:22
sushi_ gg6397228:
dobranockę oglądałaś
to rozwiazujemy
(x+1)2+ (y−2)2=50
y=3x−15
maja wyjsc punkty A i D
21 wrz 19:28