logarytmy
Monika: Oblicz
a)2log5+log4
b)log↓4 40−log↓4 5
Oblicz x gdy:
a)log↓2 x=3
b)log↓256 4=x
Zapisz za pomoca jednego logarytmu wyrazenie:
a)−log1/6−log ↓a 12
b)log ↓a 3+log↓a 4−log↓a 2
z gory dziekuje za pomoc
29 wrz 17:15
anet: a) 2log5+log4=log25+log4=log100=10
29 wrz 18:10
anet: b) =log↓4 40/5=log↓4 8=32
29 wrz 18:15
Pan B: Podam odpowiedź dla ułatwienia tobie pracy:
b) 0,5
a) x=8
b) x=0,25
Ostatnie to tylko przypomnienie sobie wzorów:
log(a) + log(b) = log (ab)
log(a) − log(b) = log(a/b)
29 wrz 18:17
anet: a) log↓2 x=3 x=23=8
29 wrz 18:17
Pan B: sorry w pierwszym b jest 1,5
29 wrz 18:17
anet: no właśnie
29 wrz 18:18