Całki podwójne
Zgrabny:

Witam, mam do policzenia objętość bryły ograniczonej powierzchniami z=6−x
2−y
2, z=
√x2+y2.
(nie patrzcie na to coś co mi z boku się narysowało, nie wiem co to

) moje pytanie takie..
Jaki jest rzut na plaszczyzne xy? bo to bedzie kolo, ale nie znam jego rownania.. mam
przyrownac te dwa rownania? ale wtedy nie wiem jak to rozwiazac. Prosze o pomoc
21 wrz 17:41
Zgrabny:

Bo bryła bedzie wygladac tak, prawda? to jak teraz obszar znalezc.
21 wrz 17:43
Zgrabny: Ktoś ma pomysł?
21 wrz 18:35
Zgrabny: HMM

21 wrz 22:58
Krzysiek: przejdź na współrzędne biegunowe i wylicz promień:
z=5−r2
z=r
r=5−r2
i wtedy będziesz wiedział jaki to będzie rzut na płaszczyznę xy.
21 wrz 23:04
Trivial:

Prosty sposób jak tę bryłę narysować:
1. Przejdź na współrzędne biegunowe: z = 6 − r
2, z = r.
2. Przyjmij x = 0, wtedy r =
√x2 + y2 = |y| = y (dla y ≥ 0).
3. Narysuj te wykresy i obróć wokół osi z.
21 wrz 23:46