Rozkładanie wielomianów na czynniki i pierwiastki wielomianu
Kamix: Witam!
Mam problem z rozwiązaniem jednego zadania. Znalazłem na innym forum matematycznym, ale tam
rozwiązywali za pomocą macierzy, eliminacji Gaussa, a potrzebuję rozwiązania tego zadania na
poziomie licealnym.
Oblicz współczynniki a,b,c,d wielomianu W określonego wzorem
W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a≠0, wiedząc, że pierwiastkami wielomianu W są liczby 1,2,3 oraz
W(−1)=−12...
Bardzo proszę o pomoc ; ))
21 wrz 17:36
asdf: uklad rownan:
{a + b + c + d = 0
{8a +4b + 2c + d = 0
{27a + 9b + 3c + d = 0
{−a + b − c + d = −12
21 wrz 17:44
sushi_ gg6397228:
masz uklad rownan− 4 rownania i 4 niewiadowe
liczysz przez podstawiania "z ktoregos rownania wyznaczasz jedna niewadoma i podstawiasz do
trzech pozostalych"
21 wrz 17:46
asdf: gaussem szybko pojdzie
21 wrz 17:48
Kamix: Haha niestety ja się dopiero przygotowuję do matury, a więc na Gaussy i inne będę miał jeszcze
czas ; )
21 wrz 17:49
asdf:
1 1 1 1 0
8 4 2 1 0
27 9 3 1 0
−1 1 −1 1 −12
21 wrz 17:49
asdf: 
Osobiście też korzystalem tylko z zakresu szkoly sredniej − jak bylem w szkole sredniej, ale
jakbym wiedzial, ze sa duzo latwiejsze sposoby rozwiazywania zadan to nauczylbym sie dodatkowo
takich rzeczy jakich ucza na studiach − bo z natury jestem leniwy i nie lubie robic wiecej,
jak mozna mniej, ale juz nie jestem w szkole sredniej (ciesze sie), tylko na studiach i nie
musze sie ograniczac do tego zakresu
21 wrz 17:55
Nienor: W zasadzie eliminacja Gaussa nie różni się tak bardzo od licealnego sposobu dodawania, mnożenia
i odejmowania równań stronami, tylko ktoś pomyślał, że łatwiej to się robi tylko na liczbach,
jak się już wywali nie potrzebne literki.
21 wrz 18:46
PW: Nienor ma rację, ale póki co zacznij od dodania stronami (1) i (4) − otrzymasz
2b+2d = −12,
wylicz z tego np. d i podstaw do (1), (2) i (3) − będzie układ z trzema niewiadomymi. I tak
dalej
21 wrz 21:00
Bogdan:
W(x) = a(x − 1) − 2)(x − 3) ⇒ W(x) = a(x
3 − 6x
2 + 11x − 6)
| | 1 | |
W(−1) = −12 ⇒ a(−1 − 6 − 11 − 6) = −12 ⇒ −24a = −12 ⇒ a = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 11 | |
W(x) = |
| x3 − 3x2 + |
| x − 3 |
| | 2 | | 2 | |
21 wrz 21:36
PW: Bogdan , pewnie że tak. Po co tak utrudniać rozwiązanie, żeby aż cztery niewiadome! Ale
zadanie paskudne, sugestia była wyraźna. Teraz na pewno Kamix jest zadowolony, że tu
zajrzał.
To jest klasyczna sytuacja, o której mówiłem swoim uczniom:
− Hebluj, synuś, hebluj. Przyjdą ojciec, siekierką poprawią.
Jestem dziś Twoim uczniem.
21 wrz 21:45
Bogdan:
Jesteś
PW zbyt skromny. Z przyjemnością czytam Twoje dowcipne komentarze
i profesjonalne porady. Pozdrawiam
21 wrz 21:57
Bogdan:
Poprawiam pierwszy zapis: W(x) = a(x − 1)(x − 2)(x − 3), uciekł x w drugiej parze nawiasów
21 wrz 22:00