Maturowe
Hans: Czy to zadanie może być tak rozwiązane
http://zapodaj.net/dc253efb52abc.jpg.html
I w tym "temacie" będą dawał kolejne zadania bo niestety nie każde rozumiem : (
Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc : )
21 wrz 17:19
asdf: "nie każde rozumiem":
czego nie rozumiesz?
21 wrz 17:22
Hans: Znaczy się będę dodawał kolejne zadania do tego "tematu". A czy to zadanie jest dobrze zrobione
u góry ?
21 wrz 17:23
21 wrz 17:25
bezendu:
Może tak przepiszesz treść tych zadań ?
21 wrz 17:31
Hans: Patrz na link tam jest treść zadania.
A jak jest układ to rozwiąż.
21 wrz 18:20
Hans: Pokusi się ktoś o sprawdzenie zadanie oraz rozwiązanie kolejnego ?
21 wrz 18:37
Hans: ?
21 wrz 19:06
Hans: UP
21 wrz 22:03
Mila:
Zadanie 3− źle rozwiązane, nie wolno Ci dzielić przez ( x*y), bo nie wiesz czy nie jest to
równe 0
Rozwiązaniem układu sa pary liczb (x,y)
x*(3y3−2y)−y*(3x3−2x)=0
x4+y4=x2+y2⇔
xy*(3y2−2)−xy*(3x2−2)=0⇔xy=0 lub 3y2−2−3x2+2=0
stąd x=0 lub y=0 lub y2=x2
Po kolei podstawiamy do drugiego rownania:
a)x=0
y4=y2⇔y4−y2=0⇔y2=0 lub y2−1=0⇔y=1 lub y=−1
Mamy pary:
(0,0),(0,1),(0,−1)
b) y=0
x4=x2
x=0 lub x=1 lub x=−1
Mamy pary:
(0,0),(1,0), (−1,0)
c) y2=x2⇔y=x lub y=−x
dokończ
21 wrz 22:14
Mila:
Grzecznie będzie z Twojej strony, jeśli przepiszesz drugie zadanie, prosty tekst, a my musimy
ciągle zaglądać do podanej stronki.
21 wrz 22:17
Hans: 3y2−2−3x2+2=0 Czemu mamy coś takiego ?
22 wrz 11:55
Mila:
x*y*(3y2−2)−xy*(3x2−2)=0 wyłączam (x*y)
x*y*(3y2−2−(3x2−2))=0
x*y*(3y2−2−3x2+2)=0⇔
x=0 lub y=0 lub 3y2−3x2=0
24 wrz 18:24
Imposible: pomozcie mi
24 wrz 18:32
luna52: kąty wypukłe i wklęsłe
24 wrz 18:34