Tożsamości
olkaq: Potrzebuję pomocy w takich tożsamościach:
| ctgα | | tgα | |
| − |
| = 2ctg2α |
| 1 + tg2α | | 1 + ctg2 | |
21 wrz 17:17
sushi_ gg6397228:
1. zacznij od rozpisania mianownika po lewej stronie
2. dobrze jest rozpisac ctg 2α ze wzorow na podwojony kąt
21 wrz 17:22
.ee: Skorzystaj z podstawowych wzorow trygonometrycznych
ctgα=...
tgα=...
1 + ctg2 α=...
1 + tg2 α=...
Sprowadz ulamki do wspolnego mianownika.
Rozloz licznik na czynniki.
Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
21 wrz 18:39