funkcja liniowa
wojtek2142: Wyznacz wartość parametru k, dla których punkt wspólny prostych określonych równaniami y+x−k=0
oraz 2x−y−k=0 należą do prostokąta ABCD, gdzie A(2,0), B(5,0) c(5 2) D(2,2)
Jak to zacząć ?
21 wrz 16:26
wojtek2142: Nikt nie wie ?
21 wrz 19:11
wojtek2142: Wystarczą jakieś wskazówki. Dalej to już sobie zrobię, bo czaję zadania z tego działu wszystko
bez problemu, a tu nagle boom. Nie wiem jak to ogarnąć. HELP HELP
21 wrz 19:12
Nienor: Te proste przetną się jakimś punkcie P(x',y')
y'=−x'+k
y'=2x'−k
−x'+k=2x'−k
3x'=2k
Traz narysuj figure i policz równania prostych ją ograniczających.
21 wrz 19:17
wojtek2142: Równanie prostych ograniczających


Chodzi o to że
y<= −2
y>= 0
x>= 2
x<= 4
21 wrz 19:25
wojtek2142: tak ?
21 wrz 19:30
Nienor: To jeszcze lepiej. Teraz zauważ, że:
−2<y'<0 ∧ 2<x'<4
Nierówności ostre,bo to ma być we wnętrzu.
21 wrz 19:33
wojtek2142: wyszło chyba
21 wrz 19:34
wojtek2142: Wziąłem do tego co napisałem podstawiłem to co mi wyszło z równań, że x= 2k/3 itd.
21 wrz 19:34
Nienor: A możesz to co ci wyszło skonsutować z odpowiedziami
21 wrz 19:35
Nienor: No o to chodzi w tym zadaniu.
21 wrz 19:35
wojtek2142: dobrze mi wyszło zgadza się :
k>=3 k <= 6
21 wrz 19:39
Nienor:
21 wrz 19:44
wojtek2142: DZIĘKI
21 wrz 20:51