ile litrow?
Gosiek: po oczyszczeniu akwarium o wym. 60 cm x 30 cm x 40 cm,Ania wlala wode do trzech czwartch jego
wysokosci.Ile litrow wody wylala?
29 wrz 17:09
tim: Gosiek. Podobne zadanie do śniegu.
Wylała objętość wody o wymiarach: 60cm x 30cm x (1/4 wysokości tamtego)
29 wrz 17:12
Gosiek: ale teraz mam wszystko pomnozyc czy jak?
ja wogole tego tematu nie czaje
29 wrz 17:13
tim: 1. Wzór na objętość prostopadłościanu = a * b * c (jeden bok * drugi bok * trzeci bok).
Woda na początku w akwarium = 60cm * 30cm * 40cm
| | 3 | |
Woda na końcu w akwarium = 60cm * 30cm * |
| * 40cm |
| | 4 | |
| | 1 | |
Woda wylana = 60cm * 30cm * |
| * 40cm |
| | 4 | |
Oblicz objętość tej wody i zamień na litry (1litr = 1dm
3)
29 wrz 17:15
Gosiek: ale czemu jedna czwarta?
29 wrz 17:16
tim: Woda która była po wlasniu ponownie wody (w poleceniu) to trzy czwarte wysokości, zatem wylano
1 − 3/4 = 1/4.
29 wrz 17:18
Gosiek: nie czaje nadal dobraa nastepnee zadanko
zwyciezca biegu na orientacje otrzymal puchar w ksztalcie graniastoslupa prawidlowego
szczesciokatnego o krawedzi podstawy 8cm i wysokosci 30cm.Oblicz objetosc pucharu.
29 wrz 17:20
tim:

Objętość = pole podstawy * wysokość.
Zauważ, że sześciokąt foremny (podstawa tegoż graniastosłupa) składa się z sześciu trójkątów
równobocznych o boku a.
29 wrz 17:22
Gosiek: no tak widze i co dalej?
29 wrz 17:25