Dla jakich wartości parametru m dana prosta jest styczna do okręgu?
Monika: Dla jakich wartości parametru m prosta 3x+4y=0 jest styczna do okręgu x2 + y2 + 6x −2my = 16
− m2 .
Zrobiłam układ równań z tych prostych. Ale chyba źle wyszło:
259 y2 + y(8−2m) + m2 − 16=0
I dalej chyba trzeba deltę obliczyć, a potem do zera przyrównać, ale nie wychodzi mi dobry
wynik. Mógłby ktoś z obliczeniami napisac? Gubię się w tych obliczeniach chyba
21 wrz 15:36
asdf:
x2 + y2 + 6x −2my = 16 − m2 // + 9
x2 + 6x + 9 + y2 −2my= 25 − m2 // + m2
(x+3)2 + y2 − 2my + m2 = 25
(x+3)2 + (y−m)2 = 25
S(−3,m), r = 5
teraz musisz znaleźć taki środek, gdzie odległość środka będzie = 5 od prostej 3x + 4y = 0
21 wrz 15:42
Patryk: albo wylicz y z 3x+4y=0 wstaw tego y do równania okręgu i plicz Δ temu równaniu a następnie
przyrównaj do zera i wylicz m
21 wrz 15:44
Monika: ale jak podstawić to do równania okręgu? Za x coś podstawić? Nie rozumiem...
21 wrz 15:52
Monika: asdf: czemu tam dodałaś/łeś 9?
21 wrz 16:00
asdf:
x już masz, teraz musisz znaleźć taki punkt m, który będzie oddalony od prostej:
3x + 4y = 0 o
5 jednostek. Tak lopatologicznie to te "kólko" na pewno sie porusza po
zielonej prostej "x=3", teraz trzeba "dopasowac" tak, by sie stykał z czerwoną prostą.
21 wrz 16:02
asdf: bo zauwazylem wzor skroconego mnozenia
21 wrz 16:02
Monika: Dziękuję. Już rozumiem.. Mam nadzieję, że wynik mi dobrze wyszedł.
21 wrz 16:04
asdf: mozesz zrobic tak jak napisal Patryk, albo po prostu obrać punkt (juz sie powtarzam) (−3,m).
gdzie m to wspolrzedna y, skorzystac ze wzoru na odleglosc punktu od prostej i przyrownac do
5:
Odległość punktu od prostej:
http://www.youtube.com/watch?v=6TGEqnv-hgM
21 wrz 16:04
asdf: jak nie jestes pewna to podaj wynik, szybko sprawdze
21 wrz 16:05
Monika: m= 8 12 ∨ m= −4
21 wrz 16:06
asdf:
21 wrz 16:09
Monika: Wielkie dzięki
21 wrz 16:10
asdf: proszę
21 wrz 16:10