matematykaszkolna.pl
Nierówności kwadratowe parabola odczyt Zrezygnowana: Witam, mam dość nietypową prośbę, nawet jak na to forum. Czy jest tu ktoś, kto jest mi w stanie łopatologicznie wyjaśnić, czemu na wykresach przy nierównościach kwadratowych czasami czytamy jako rozwiązanie to co jest na zewnątrz ramion paraboli, a czemu czasami w środku? Od czego to zależy. Próbuję to zrozumieć i im więcej zadań robię, tym mniej logiczne dla mnie się to staje...
21 wrz 15:22
Patryk: rysunek−(x−4)(x−1)>0 rozwiązanie od 1 do 4 x∊ (1;4) bo wykres funkcji dla tych liczb jest powyżej niebieskiego
21 wrz 15:28
Patryk: np dla x=5 wykres jest już pod niebieska linią ,rozumiesz ?
21 wrz 15:29
asdf: rysunekw szkole źle to tłumaczą Sam się kiedyś tym zastanawiałem, ale to była dawno. To chodzi o wartości − te wszystkie punkty tworzą krzywą Np. x2 − 4 < 0 (x−2)(x+2) < 0 Rozwiązaniem nie będzie to co jest w środku paraboli, tylko właśnie te argumenty (x), dla których wartości (y) są mniejsze od zera (czyli prostej y = 0) Rozwiązanie to: x ∊(−2,2), ponieważ jak wspomniałem − dla tych wartości funkcja jest ujemna (mniejsza od zera, inaczej mówiąc y = 0). Czytaj sobie to tyle razy, az zrozumiesz, inaczej bedzie ciezko dalej
21 wrz 15:35
Zrezygnowana: @Patryk, z Twojej wypowiedzi nie zrozumiałam dosłownie nic emotka @asdf, próbowałam, już myślałam, że załapałam, jednak przy robieniu zadań okazało się, że jednak dalej tego nie rozumiem. Chyba po prostu będę to przeliczać (jedna liczba z przedziału między miejscami zerowymi i jedna z zewnątrz − co będzie spełniać przedział, będzie tez rozwiązaniem, jak wyglądać powinien przedział...).
22 wrz 16:15
asdf: Wytrwałości, na pewno załapiesz emotka Powodzenia!
22 wrz 17:28
Bogdan: rysunek Zakładamy, że Δ > 0 a. ax2 + bx + c ≥ 0 i a < 0 (ramiona paraboli w dół), znak można interpretować "nad osią lub na osi" x ∊ <x1, x2> b. ax2 + bx + c ≤ 0 i a < 0 (ramiona paraboli w dół), znak można interpretować "pod osią lub na osi" x ∊ (−, x1>∪<x2, +)
22 wrz 17:53
Cracker: chyba wiem o co Ci chodzi Zrezygnowana. bez żadnego przykładu. popatrz na znaki < i > jeśli masz wyrażenie >0 [większe od zera] to po prostu bierzesz argumenty dla y>0. czyli powyżej zera na osi Y. jeśli masz wyrażenie <0 [mniejsze od zera] to po prostu bierzesz argumenty dla y<0. czyli poniżej zera na osi Y.
22 wrz 18:03
.ee: Jesli bliska Ci jest zoologia, to wyobraz sobie, ze parabola stanowi trajektorie ruchu 'ptakoryba', os x to poziom morza. Rozwiazujac nierownosc > 0 odpowiadasz na pytanie, w ktorym obszarze ptakoryb leci (jest suchy, znajduje sie w powietrzu), natomiast < 0 − w ktorym obszarze ptakoryb nurkuje (jest mokry, znajduje sie w wodzie). Obszary odczytujesz na osi x, suchosc(lot)/mokrosc(nur) jest charakterystyka zwiazana z osia y.
22 wrz 18:11
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25