Nierówności kwadratowe parabola odczyt
Zrezygnowana: Witam, mam dość nietypową prośbę, nawet jak na to forum. Czy jest tu ktoś, kto jest mi w stanie
łopatologicznie wyjaśnić, czemu na wykresach przy nierównościach kwadratowych czasami czytamy
jako rozwiązanie to co jest na zewnątrz ramion paraboli, a czemu czasami w środku? Od czego to
zależy. Próbuję to zrozumieć i im więcej zadań robię, tym mniej logiczne dla mnie się to
staje...
21 wrz 15:22
Patryk:

−(x−4)(x−1)>0 rozwiązanie od 1 do 4 x∊ (1;4) bo wykres funkcji dla tych liczb jest powyżej
niebieskiego
21 wrz 15:28
Patryk: np dla x=5 wykres jest już pod niebieska linią ,rozumiesz ?
21 wrz 15:29
asdf:

w szkole źle to tłumaczą

Sam się kiedyś tym zastanawiałem, ale to była dawno. To chodzi o
wartości − te wszystkie punkty tworzą krzywą
Np.
x
2 − 4 < 0
(x−2)(x+2) < 0
Rozwiązaniem nie będzie to co jest w środku paraboli, tylko właśnie te argumenty (x), dla
których wartości (y) są mniejsze od zera (czyli prostej
y = 0)
Rozwiązanie to:
x ∊(−2,2), ponieważ jak wspomniałem − dla tych wartości funkcja jest ujemna (mniejsza od zera,
inaczej mówiąc
y = 0).
Czytaj sobie to tyle razy, az zrozumiesz, inaczej bedzie ciezko dalej
21 wrz 15:35
Zrezygnowana: @Patryk, z Twojej wypowiedzi nie zrozumiałam dosłownie nic

@asdf, próbowałam, już myślałam, że załapałam, jednak przy robieniu zadań okazało się, że
jednak dalej tego nie rozumiem. Chyba po prostu będę to przeliczać (jedna liczba z przedziału
między miejscami zerowymi i jedna z zewnątrz − co będzie spełniać przedział, będzie tez
rozwiązaniem, jak wyglądać powinien przedział...).
22 wrz 16:15
asdf: Wytrwałości, na pewno załapiesz

Powodzenia!
22 wrz 17:28
Bogdan:

Zakładamy, że Δ > 0
a. ax
2 + bx + c ≥ 0 i a < 0 (ramiona paraboli w dół), znak
≥ można interpretować
"nad osią lub na osi"
x ∊ <x
1, x
2>
b. ax
2 + bx + c ≤ 0 i a < 0 (ramiona paraboli w dół), znak
≤ można interpretować
"pod osią lub na osi"
x ∊ (−
∞, x
1>∪<x
2, +
∞)
22 wrz 17:53
Cracker: chyba wiem o co Ci chodzi Zrezygnowana.
bez żadnego przykładu. popatrz na znaki < i >
jeśli masz wyrażenie >0 [większe od zera] to po prostu bierzesz argumenty dla y>0. czyli
powyżej zera na osi Y.
jeśli masz wyrażenie <0 [mniejsze od zera] to po prostu bierzesz argumenty dla y<0. czyli
poniżej zera na osi Y.
22 wrz 18:03
.ee: Jesli bliska Ci jest zoologia, to wyobraz sobie, ze parabola stanowi trajektorie ruchu
'ptakoryba', os x to poziom morza. Rozwiazujac nierownosc > 0 odpowiadasz na pytanie, w ktorym
obszarze ptakoryb leci (jest suchy, znajduje sie w powietrzu), natomiast < 0 − w ktorym
obszarze ptakoryb nurkuje (jest mokry, znajduje sie w wodzie). Obszary odczytujesz na osi x,
suchosc(lot)/mokrosc(nur) jest charakterystyka zwiazana z osia y.
22 wrz 18:11