tożsamości trygonometryczne
olkaq: | | tgα | | ctgα | |
udowodni mi ktoś że |
| + |
| = sin2α |
| | 1 + tg2α | | 1 + ctg2α | |
21 wrz 14:55
ICSP: Zał : sinx ≠ 0 , cosx ≠ 0
| | tgx | | ctgx | |
L = |
| + |
| = |
| | 1 + tg2x | | 1 + ctg2x | |
= tgx * cos
2x + ctgx * sin
2x = sinxcosx + sinxcosx =
= 2sinxcosx = sin2x = P
c.n.u.
21 wrz 14:57
olkaq: Nie rozumiem skąd Ci się nagle wzięła ta druga linijka
21 wrz 15:09
ICSP: Skorzystałem z dwóch innych tożsamości :
Proste w udowodnieniu bo :
Drugą dowodzisz w sposób analogiczny
21 wrz 15:16
olkaq: ok dzięki
21 wrz 15:18