tozsamości trygonometryczne
olkaq: Ma ktoś pomysł jak udowodnić że: ctgα * cos2α − tgα * sin2α = 2ctg2α
21 wrz 14:32
ICSP: | | cosx | | sinx | |
L = ctgx * cos2x − tgx * sin2x = |
| * cos2x − |
| * sin2x = |
| | sinx | | cosx | |
| | cos3x | | sin3x | | cos4x − sin4x | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | sinx | | cosx | | sinxcosx | |
| | cos2x − sin4x | | 2cos2x | |
= |
| = |
| = 2ctg2x = P |
| | sinxcosx | | sin2x | |
c.n.u.
Dopisz założenia
21 wrz 14:36
olkaq: Nie rozumiem skąd się wzięła trzecia linijka ?
21 wrz 15:50
olkaq:
21 wrz 16:14
Janek191:
cos
4 x − sin
4 x = ( cos
2 x − sin
2 x)*( cos
2 x + sin
2 x) =
= ( cos
2 x − sin
2 x)*1 = cos
2 x − sin
2 x
W III wierszu powinno być
| | cos2 x − sin2 x | | cos 2x | | 2 cos 2x | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | sinx*cos x | | sin x*cos x | | 2 sinx*cos x | |
| | 2 cos 2x | |
= |
| = 2*ctg 2x |
| | sin 2x | |
22 wrz 06:09
olkaq: Wielkie dzięki teraz to już wszytko wiem
22 wrz 12:53