okrąg opisany na kwadracie
piotrek221:

Na rysunku przedstawiono kwadrat wpisany w okrąg o równaniu x
2+y
2=10. Bok AB jest zawarty w
prostej y=
12x−
52. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
dero2005:
porównaj te wzory, znajdź współrzędne punktów A, B , policz współczynnik a
AD prostej AD ze
| | −1 | |
wzoru aAD = |
| i policz równanie prostej z wzoru yAD = aAD(x−xA)+yA , |
| | | |
porównaj to równanie z równaniem okręgu i wtedy otrzymasz współrzędne punktu D , wyznacz
współczynnik a
BC = a
AD i podstaw do wzoru y
BC = a
BC(x−x
B)+y
B i to równanie
porównaj z równaniem okręgu i otrzymasz współrzedne punktu C