okrąg i prosta
piotrek221: Prosta y=−x−6 przecina okrąg x2+y2=20 w punktach A i B. Oblicz długość cięciwy AB.
21 wrz 13:52
bibi: Musisz równanie prostej i okręgu wziąć w układ równań − będą 2 pary rozwiązań (x,y), które
wskazują punkty wspólne prostej i okręgu, a zarazem są końcami cięciwy. No i na koniec
współrzędne tych punktów należy wstawić do wzoru na długość odcinka o znanych współrzędnych
końców.
21 wrz 13:59
dero2005:
Δ = 16
x
1 = −4
x
2 = −2
y
1 = −2
y
2 = −4
21 wrz 14:00
dero2005:
d = √(x2−x1)2+(y2−y1)2 → odległość między punktami
21 wrz 14:02