funkcje tr
siomek: wierzchołek masztu telefonicznego widać z odległości 25m (z poziomu ziemi) pod kątem 30 jaka
jest wysokosc masztu
21 wrz 13:52
dero2005:
21 wrz 14:05
21 wrz 14:21
siomek: dzieki
21 wrz 17:53
siomek: czy to zadanie jest dobrze zrobione?25 m to nie ma byc przeciwprostokątna? pomocy
21 wrz 18:52
siomek: prosze o przedyskutowanie rozwiazania
21 wrz 18:53
dero2005:
masz rację, nie doczytałem uważnie, tylko nie wiem czym oni tę odległość mierzyli, pewnie
dalmierzem laserowym
| H | | 1 | |
| = sin 30o ⇒H = 25* |
| = 12,5 m |
| 25 | | 2 | |
21 wrz 19:16
22 wrz 14:18
siomek: POMOCY
22 wrz 14:21
siomek: wierzchołek masztu telefonicznego widać z odległości 25m (z poziomu ziemi) pod kątem 30 jaka
jest wysokosc masztu?zerknijcie na to zadanie proszę
22 wrz 14:18
siomek: POMOCY
22 wrz 14:22
5-latek: | | a | |
Masz rozwiazane o godz 19.16 przez dero 2005. czego nie rozumiesz ? Tego ze sin α= |
| a |
| | c | |
tu sa inne oznaczenia ?
22 wrz 14:36
Rafał28:
Kwestia sporna
Wierzchołek masztu widać z odległości 25 m.
Jeżeli odległość jest mierzona pod kątem wzniesienie 30o od człowieka do wierzchołka masztu to
mamy przeciwprostokątną. Z drugiej strony potocznie można powiedzieć, że wierzchołek masztu,
wierzchołek wieży widać z odległości 25m, którą mierzymy na ziemi.
22 wrz 14:40