Równanie liniowe
Mati: Równanie liniowe i nierówność liniowa.
Witam mam problem z zrozumieniem pewnej części zadania.
Zad.1 kx+p=2x+5. Zbadaj istnienie i liczbę rozwiązań tego równania w zależności od parametrów k
i p.
Przerzucam na jedną stronę
kx+p−2x−5=0
x(k−2)+p−5
x=0 ⇔k=2
No i teraz szukamy rowziązań
| | 5−p | |
Dla k∊ R−{2} i jest podane rowziązanie |
| jak do tego dojść? |
| | k−2 | |
21 wrz 13:13
Tadeusz:
... proponuję inaczej
0 ... rozwiązań dla prostych równoległych
1 ... dla przecinających się
i nieskończenie wiele dla nakładających się
Zauważ, że po lewej i prawej stronie masz równania prostych
21 wrz 13:21
Bogdan:
Równanie ax + b = 0 jest:
a) oznaczone, ma 1 rozwiązanie dla a ≠ 0
b) nieoznaczone, ma nieskończenie wiele rozwiązań dla a = 0 i b = 0
c) sprzeczne, nie ma rozwiązań dla a = 0 i b ≠ 0
W tym zadaniu: a = k −2 , b = p − 5
21 wrz 13:24
Bogdan:
(k − 2)x + p − 5 = 0
| | 5 − p | |
a) k − 2 ≠ 0 ⇒ k ≠ 2 ⇒ (k − 2)x = 5 − p /:(k − 2) ⇒ x = |
| |
| | k − 2 | |
21 wrz 13:28
Tadeusz:
... czy na pewno

?
dla k=2 i p=5 nieskończenie wiele
dla k=2 i p≠5 brak rozwiązań
21 wrz 13:31
Bogdan:
Co znaczy "czy na pewno?"
Używam standardowych oznaczeń: a, b. Trzeba podstawić: a = k − 2, b = p − 5
a) oznaczone dla a ≠ 0 ⇒ k ≠ 2
b) nieoznaczone dla a = 0 i b = 0 ⇒ k = 2 i p = 5
c) sprzeczne dla a = 0 i b ≠ 0 ⇒ k = 2 i p ≠ 5
21 wrz 13:39
Mati: | | 5−p | |
a) k − 2 ≠ 0 ⇒ k ≠ 2 ⇒ (k − 2)x = 5 − p /:(k − 2) ⇒ x= |
| |
| | k−2 | |
Chodziło mi tylko o to. Dzięki bardzo
21 wrz 14:39