Układy nierówności
Minis: Witam pytanie odnośnie zadnia

Na matmie przerabiamy teraz nierówność pierwszego stopnia z
dwiema niewiadomymi i jej interpretacją geometryczną.
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają dany układ
nierówności:
x−y ≤ 1
1/2x+2y ≥ −1
y−1/2x−1≤0
(to jest w jednym układzie, ale nie umiem zrobić klamry

)
I aby zrobić to zadanie muszę przekształcić te nierówności w:
y ≥ x−1
y ≥ −1/4x−1/2
y ≤ 1/2x+1
(to także w klamrze)
I potem powinienem podstawić losowe pkt, np (0,1) i narysować w układzie ? Jak to powinno teraz
wyglądać ?
21 wrz 13:11
Tadeusz:
... po co Ci ten punkt

?
Rysuj proste i zaznaczaj obszary −
21 wrz 13:25
Minis: Ale jak narysuje prostą mając sam wzór ?
21 wrz 13:25
Tadeusz:
... a co Ci więcej potrzeba?
21 wrz 13:26
Minis: To jak ma wyglądać prosta y≥x−1 w układzie współrzędnych ?

Możesz wytłumaczyć jak dla
ułomnego, bo już trochę czasu robię zadania i mój mózg nie działa jak trzeba
21 wrz 13:30
dero2005:
21 wrz 13:30
Minis: Dzięki, ale jak to narysowałeś ?
21 wrz 13:37
dero2005:
y = x−1 półpłaszczyzna w "górę" łącznie z prostą (≥)
y = −14x−12 półpłaszczyzna w "górę" łącznie z prostą (≥)
y = 12x+1 półpłaszcyzna w "dół" łącznie z prostą (≤)
obszar wspólny trzech półpłaszczyzn daje nam pole zakreskowane czerwone
21 wrz 13:53
Minis: No tak ,jak najbardziej racja, ale jak je tam umiejscowiłeś, wybrałeś losowe pkt, podstawiłeś
do równania i wybrałeś ?
21 wrz 14:06
dero2005:

wyznaczasz co najmniej dwa punkty i kreślisz przez nie linię prostą
i tak robisz z każdą funkcją liniową
21 wrz 14:10
Minis: Dzięki, o to mi chodziło i właśnie zrobiłem jeden z trudniejszych podpunktów w zadaniu. Dzięki
za pomoc
21 wrz 14:12