funkcja kwadratowa
fan 2: Wyznacz postac ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że dla argumentu 3
osiąga najmniejszą wartośc równą −8, a jednym z miejsc zerowych jest liczba 5.
Pomocy, sprawdzianik niedługo a ja chory w domu.
doszedłem do tego, że Wierzchołek(3,−8) i dalej nie wiem na ugryzc te zadanko. Proszę o pomoc.
29 wrz 16:49
tim: Masz wierzchołek (3, −8) i jeden punkt A (5, 0).
Zatem postać kanoniczna będzie wyglądała tak:
y = a(x − 3)2 − 8
Podstawiając punkt A do wzoru wyliczamy a.
0 = a(5 − 3)2 − 8
0 = 4a − 8
4a = 8
a = 2
y = 2(x − 3)2 − 8
Wystarczy przekształcić wzór:
y = 2(x2 − 6x + 9) − 8
y = 2x2 − 12x + 18 − 8
y = 2x2 − 12x + 10
29 wrz 16:55
fan 2: Dzieki wielkie za wytłumaczenie
29 wrz 17:00
tim: Nie ma problemu

Ważne, żebyś zrozumiał.
29 wrz 17:00
fan 2: No, trzeba wpaśc na pomysł i reszta leci z górki ^^
29 wrz 17:01
fan 2: Tylko jeszcze ejdno pytanko:
O tutaj−−>Podstawiając punkt A do wzoru wyliczamy a.
0 = a(5 − 3)2 − 8
Gdy podstawiamy jeden np. x z jednej danej, a y z innego pkt. np. −8 czy było by to właściwe?
czy trzeba uważac z tym dopasowywaniem liczb ?
29 wrz 17:03
tim:

Masz dwa punkty:
W wierzchołek, który możemy wyczytać z postaci kanonicznej, jak również utworzyć wzór na
podstawie wierzchołka.
A − punkt dowolny, który podstawiamy (x oraz y punktu A) do wzoru wyżej i obliczamy
współczynnik.
29 wrz 17:06