Wykres funkcji f(x) = − 82x − 1 + 4
Funkcja wykładnicza przyjmuje tylko wartości dodatnie:
f(x) = ax > 0 a > 0 i a ≠ 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = − 82x − 1 + 4
f(x) = 0 ⇔ − 82x − 1 + 4 = 0 ⇔ −82x − 1 = − 4 ⇔ 82x − 1 = 4 ⇔
| 5 | ||
⇔(23)2x −1 = 22 ⇔ 26x − 3 = 22 ⇔ 6x − 3 = 2 ⇔ 6x = 5 ⇔ x = | ||
| 6 |
Wykres funkcji f(x) = − 82x − 1 + 4
Funkcja wykładnicza przyjmuje tylko wartości dodatnie:
f(x) = ax > 0 a > 0 i a ≠ 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = − 82x − 1 + 4
f(x) = 0 ⇔ − 82x − 1 + 4 = 0 ⇔ −82x − 1 = − 4 ⇔ 82x − 1 = 4 ⇔
| 5 | ||
⇔(23)2x −1 = 22 ⇔ 26x − 3 = 22 ⇔ 6x − 3 = 2 ⇔ 6x = 5 ⇔ x = | ||
| 6 |