oblicz dlugosc przekatnej.
Gosiek: oblicz dlugosc przekatnej skrzyni bedacej szescianem o krawedzi 5dm.
29 wrz 16:46
tim:

Widzimy, że przekątna jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego (zielony).
a
2 + b
2 = d
2
Musimy znaleźć długość b. Jest ona przekątną podstawy.
a
2 + a
2 = b
2
Podstaw to do równania wyżej i oblicz d.
29 wrz 16:49
Gosiek: ech nie czaje do konca

mozesz mi napisac co potem bo nadal nie rozumiem
29 wrz 17:02
tim: a2 + a2 = b
2
a
2 +
a2 + a2 = d
2
3a
2 = d
2
d =
√3a2
d =
√3 * 52dm
d =
√3 * 25dm
d =
√75dm = 5
√3dm
29 wrz 17:03
Bogdan:
Warto zapamiętać:
Przekątna kwadratu o boku a:
d = a√2
Przekątna sześcianu o krawędzi a:
d = a√3
29 wrz 17:08
tim: Warto

, można też zapamiętać wzór na długość przekątnej w dowolnym prostopadłościanie

d =
√a2 + b2 + c2 − nam nie chcą ułatwiać życia i nie podają

.. i nie możemy używać.
29 wrz 17:09