Pomocy Równania i nierówność liniowa z 1 niewiadomą
aa: Równania i nierówność liniowa z 1 niewiadomą
Pomocy, nie było mnie na lekcji, nie bardzo wiem jak sie za to zabrać..
1. Wyznacz wartość parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności mx +5 >0
a) jest zbiorem liczb rzeczywistych
b) jest zbiorem pustym
2. Wyznacz wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x) = √ −x +m jest przedział
(−∞, 2>
21 wrz 11:33
ICSP: No to niestety musisz pomyśleć

1 a) Kiedy nierówność ax + b > 0 jest spełniona dla każdego x ∊ R
| | −b | |
ax + b > 0 ⇒ ax > −b ⇒ x > |
| dla a ≠ 0 |
| | a | |
| | −b | | −b | |
x > |
| ale dla x < |
| nierówność nie będzie spełniona dla każdego x ∊ R zatem taki |
| | a | | a | |
przypadek odpada. Sprawdźmy co się dzieje zatem gdy a = 0
ax + b > 0 ⇒ 0 * x + b > 0 ⇒ b > 0 − nierówność zachodzi dla każdego x ∊ R
Wniosek :
Nierówność ax + b > 0 jest spełniona dla każdego x ∊R wtedy gdy a = 0 ∧ b > 0
b) Identycznie
2. Najpierw ustal dziedzinę f(x) =
√−x + m Jak się to robiło powinieneś/aś wiedzieć.
21 wrz 12:16
aa: 2. dziedzina jest już podana (−∞,2>
21 wrz 13:00
ICSP: Wiem że jest podana.
Ja chciałem abyś ustalił dziedzinę funkcji f(x) = √−x + m. Tą dziedzinę trzeba już policzyć
21 wrz 14:41