FG
Hans: Rozwiąż układ równań
x(3y
3−2y) −y(3x
3−2x)=0
x
4 + y
4 = x
2+y
4
Mi wychodzi że
x= 1 v x = −1
y=1 v y= −1
A czy nie powinno jeszcze wyjść 0 ?
Pomóżcie, w tym roku zdaję maturę i chcę zdać jak najlepiej
21 wrz 11:08
ICSP: zacznij od drugiego równania
x4 + y4 = x2 + y4 ⇒ x = −1 v x = 0 v x = 1
Teraz wstawiaj po kolei do pierwszego i wyliczaj y
21 wrz 12:10
Hans: Dobra już widzę gdzie mam błąd po prostu jak miałem 2x
4=2x
2 to podzieliłem to obustronnie
przez 2x
2 
Taki głupi błąd.
Dzięki

ICSP jesteś studentem czy nauczycielem, jeśli wolno zapytać ?
21 wrz 12:21
ICSP: Jeszcze nie jestem studentem, nauczycielem tym bardziej nie
21 wrz 12:22
Hans: klasa maturalna ? Bo zupełnie nie mam pojęcia gdzie na studia iść.
21 wrz 12:25
ICSP: W klasie maturalnej również nie jestem

W wyborze studiów również Ci nie pomogę
21 wrz 12:27
21 wrz 12:30
ICSP: Najpierw narysuj ten wykres i te dwie proste
21 wrz 12:32
Hans: narysowałem jedynie co zrobiłem to a+b=6
21 wrz 12:33
Hans: i jest on równoramienny
21 wrz 12:34
ICSP: Ciekawe zadanie

Jak wróce za godzinę to postaram się coś sensownego wymyślić
21 wrz 12:53
Hans: 
spoko
21 wrz 12:57
ZKS:
a + b = 6
| | 4 | |
Punkt A jako że należy do wykresu funkcji y = − |
| ma współrzędne |
| | |x| | |
| | 4 | | 4 | |
A = (−x1 ; − |
| ) a punkt B = (x1 ; − |
| ). |
| | x1 | | x1 | |
Niech długość odcinka |AB| = a. Teraz policzmy ile wynosi |AB|.
|AB| =
√[x1 − (−x1)]2 + [−4/x1 − (−4/x1)]2 = 2x
1.
Teraz zajmijmy się drugą podstawą czyli |CD| = b
| | 4 | | 4 | |
C = (x2 ; − |
| ) ; D = (−x2 ; − |
| ) |
| | x2 | | x2 | |
|CD| =
√(−x2 − x2)2 + [−4/x2 − (−4/x)]2 = 2x
2.
Skoro wysokość tego trapezu wynosi 2 to odległości od wartości tych punktów wynosi również 2.
f(x
1) = f(x
2) + 2
−4x
2 = −4x
1 + 2x
1x
2
x
2(2x
1 − 4) = −4x
1
a + b = 6
2x
1 + 2x
2 = 6 ⇒ zał. x
1 ∊ (0 ; 6) ∧ x
2 ∊ (0 ; 6)
| | 2x1 | |
2 * x1 + 2 * − |
| = 6 |
| | x1 − 2 | |
2x
1(x
1 − 2) − 4x
1 = 6x
1 − 12
2x
12 − 4x
1 − 4x
1 − 6x
1 + 12 = 0
x
12 − 7x
1 + 6 = 0
(x
1 − 1)(x
1 − 6) = 0 ⇒ x
1 = 1 ∨ x
1 = 6 (sprzeczne z założeniami)
Teraz to już chyba nie będzie problem z dokończeniem.
21 wrz 14:30
ICSP: ZKS wyręczyłeś mnie
21 wrz 14:32
ZKS:
Ech mała poprawka.
Zakładamy że x2 > x1 > 0 i skoro 2x1 + 2x2 = 6 to
x1 + x2 = 3 ⇒ x2 = 3 − x1
x1 > 0 ∧ 3 − x1 > 0 ⇒ x1 ∊ (0 ; 3).
21 wrz 14:33
ZKS:
Wybacz
ICSP.

W takim razie skoro popsułem to ja już uciekam z forum.
21 wrz 14:36
Hans: Dzięki
21 wrz 17:09