funkcje
omega: Dana jest funkcja f(x)=−4x2+2√2 x∊NW sprawdź czy liczba 3 może należeć do ZW
sprawdziłem i wyszło że x jest NW a w odpowiedziach że nie może należeć.
I nie wiem czy żle policzyłem czy nie wiem o co chodzi
21 wrz 08:22
Nienor: 3=−4x
2+2
√2
3−2
√2=−4x
2
2
√2−3=4x
2
0<2
√2<3
Lewa strona jest ujemna, to nie ma prawa mieć rozwiązań wśród liczb całkowitych,
21 wrz 10:30
Nienor: Liczb rzeczywistych oczywicie
21 wrz 16:18
5-latek: Niemor i potem Gozdzikowa bedzie Cie musiala ratowac
21 wrz 16:22
omega: ? ja wyliczyłem x i wyszedł pierwiastek z dziwnej liczby która wg. mnie jest NW czyli 3
powinno należeć do ZW
21 wrz 16:23
Nienor: Jak

Znaczy jaknabardziej mogłeś sobie napisać:
Z tym, że to bzdura, bo takiego piwerwiastka nie ma, wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być
ujemne.
0<2
√2<3
−3<2
√2−3<0
21 wrz 16:26
ICSP: −4x2 + 2√2 ≤ 2√2 ≤ 3
zatem dla każdego x ∊ R −4x2 + 2√2 < 3
Nie ma mowy o równości
21 wrz 16:49
Nienor: Oczywiście można od razu zauważyć, że 2p{2]≈2,9 i jest mniejsze od 3, co za tym idzie 3 jest
nad wykresem funkcji, więc 3 na pewno nie należy do ZWf(x),i bez znaczenia jest fakt, że
Df(x)=ℛ\ℚ.
Można jednak pomyśleć trochę inaczej i dojść do wniosku, że y'∊ZWf(x), tylko wtedy, gdy
istnieje x'∊Df(x), takie, że punkt P(y', x') należy do wykreu funkcji, taka para liczb y', x'
spełniają wzór funkcji. Za każdym razem powinno się dojść do podobnych wniosków
21 wrz 18:43
ICSP: na pewno ten punkt P jest dobrze napisany ?
21 wrz 19:28