ciągłość
MOnika: | | 1 | |
Czy funkcja wymierna |
| dla n∊N jest funkcją ciągłą? gdzie x∊[0,+∞) |
| | 1+nx | |
21 wrz 03:09
.ee: Rozwiaz rownanie mianownik = zero. Co spostrzegasz?
21 wrz 09:15
MOnika: nie jest wymierna w punkcie 0 tak?
1+nx=0
x=−1/n
21 wrz 16:51
asdf: jest ciagla
21 wrz 16:53
MOnika: ale jak?
21 wrz 17:00
asdf:

n jest dodatnie, x jest także dodatnie, czyli: n * x > 0, zapiszę to jako x
+
1 + x
+ = 0
zeruje się to w miejscu x
+= −1, ale x
+ jest dodatnie, czyli sprzeczność. Wniosek: zawsze
jest ciągła.
dowód graficzny:
(...)
dla x ≥ 0 zawsze jest ciągła
P.S Ciągłość funkcji jako tako jest niemozliwe do wykazania, tak jak liczenie calki z
definicji, ale "na zdrowy rozsadek" to wszystko się zgadza.
21 wrz 17:12
MOnika: Mam takie zadanie. Zbadać zbieżność ciągu funkcyjnego:
| | 1 | |
fn(0)=1 a limn→∞ |
| =0 ⇒ fn→f. |
| | 1+nx | |
To f jest funkcją nie ciągłą?
21 wrz 18:11
MOnika:
21 wrz 18:36
asdf: ...takie podejście..przepisujesz polowe, ja sie glowie nad tym o co Ci chodzi, dopiero pozniej
przepisujesz reszte − sama sobie licz teraz.
21 wrz 18:40
MOnika: no właśnie nie rozumiem dlaczego jest napisane że nie jest ciągła?
21 wrz 19:24