matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak widzę geometria
ciekawsky:
Mam tu zadania:
http://w3.rcnuwc.no/public/mathematics/2014books/IB%20Maths%20Higher%20%28D%29/data/pages/282.swf
Zrobiłem 4 i zastanawiam się nad trzecim.
x
x
a=3*
*2π*(7.5/2)=
7.5π
360
120
//Proszę tych obliczen nie brać dosłownie
b=3*2r=22.5 P=a+b=? Jak ktoś się nudzi to może mi powiedzieć jak znaleźć/obliczyć ten kąt x. Domyslam sie, ze ma to zwiazek z tr. rownobocznym
20 wrz 23:02