ile ton sniegu.
Gosiek: sluchajcie potrzebujee pomocy
mam takie zadankoo
Jeden m szczescienny puszystego sniegu wazy 100 kg.Ile ton sniegu trzeba usunac z
uliczki,ktorej dlugosc wynosi 250 cm,szczerokosc 10m,a warstwa sniegu ma 0,2 m grubosci
29 wrz 16:33
tim: Obliczamy ilość metrów [m]]3 śniegu:
a = 250cm = 2,5m
b = 10m
c = 0,2m
V = abc = oblicz...
Potem wynik mnożysz razy 100 kg i zamieniasz na ton y.
29 wrz 16:44
Gosiek: czyli wtedy mam to wszystko podzielic to a razy b razy c
29 wrz 16:49
tim: Ilość KG śniegu = V * 100 kg
Potem zamienisz wynik na tony.
29 wrz 16:50
Gosiek: ale 10m,2,5m i 0,2 m to mam pomnozyc tak? i potem wynik razy 100 i na tony tak?
29 wrz 16:56
tim: Dokładnie.
29 wrz 16:57
Gosiek: ale to potem wynik w tonach bo cos mi sie nie zgadza
29 wrz 16:59
tim: V = 2,5 * 10 * 0,2 = 5m3
5 * 100 = 500kg = 0,5 tony
29 wrz 17:02