Wyznacz liczby całkowite dodatnie n - matura pr
immfine : MATURA ROZSZERZONA:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite dodatnie n, dla których wartość wyrażenia
2(n−2)
_____________
n3 − 3n2 + n + 2
jest liczbą całkowitą.
Proszę o pomoc, bo sobie nie radzę i póki co robię dziesiątki kolejnych, na które mam pomysł. Z
góry serdecznie dziękuję!
20 wrz 22:50
bezendu:
| 2(n−2) | | 2(n−2) | |
| = |
| |
| n3−3n2+n+2 | | (n−2)(n2−n−1) | |
| 2 | |
| chyba jakoś tak  |
| n2−n−1 | |
20 wrz 22:56
ZKS:
A gdzie dziedzina wcięło?
20 wrz 22:57
bezendu:

dziedzina to nie problem, chodzi o dalszą część zadania
20 wrz 22:58
ZKS:
Nie chodzi czy dziedzina to problem czy nie ale chodzi o to że jeżeli nie ustalimy dziedziny to
nie można robić jakichkolwiek uproszczeń wyrażenia.

A co jest trudnego w dalszej części
zadania?
20 wrz 23:03
Mila:
W(n)=n
3 − 3n
2 + n + 2 rozkladamy na iloczyn
W(2)=8−3*4+2+2=0
Schemat Hornera
1 −3 1 2 n=2
1 −1 −1 0
n
3 − 3n
2 + n + 2=(n−2)*(n
2−n−1)
| 2(n−2) | | 2 | |
| = |
| dla n≠2 |
| (n−2)*(n2−n−1) | | n2−n−1 | |
1) n
2−n−1=1⇔
n
2−n−2=0
Δ=9
n=−1∉D lub n=2∉D
lub
2) n
2−n−1=−1
n
2−n=0
n*(n−1)=0
n=0 ∉D lub n=1∊D
lub
3) n
2−n−1=2 sama rozwiąż
lub
4)n
2−n−1=−2 sama rozwiąż
20 wrz 23:05
bezendu:
Jak zobaczyłem rozwiązanie
Mili to sobie przypomniałem jak robi się te zadania
20 wrz 23:07
asdf: | | 2 | |
zauważ, że liczbą całkowitą nie będzie |
| , bo 3 > 2, w zadaniu jest także "dodatnie" co |
| | 3 | |
już zadanie rozbija na 2 przypadki..To jest zadanie z matury rozszerzonej?
20 wrz 23:07
immfine : Tak i zamierzam do niej podejść, dlatego zależy mi na szczegółowej pomocy w rozwiązaniu tego
zadania.
Jeśli ktoś czułby się na siłach zrobić je od początku do końca, to bardzo proszę, bo ja
najlepiej uczę się analizując.
20 wrz 23:09
Janek191:
( n
3 − 3n
2 + n + 2 ) : ( n − 2) = n
2 − n − 1
−n
3 + 2 n
2
−−−−−−−−−−
− n
2 + n
n
2 − 2n
−−−−−−−−−−−−−−
− n + 2
n − 2
−−−−−−−−−−
0
więc
| 2( n − 2) | | 2 (n −2) | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| n3 − 3n2 + n + 2 | | ( n − 2)*( n2 − n − 1) | | n2 − n − 1 | |
zatem n
2 − n − 1 = 1 lub n
2 − n − 1 = 2
n
2 − n − 2 = 0 lub n
2 − n − 3 = 0 − nie ma rozwiązań w liczbach naturalnych > 0.
( n − 2)*( n + 1) = 0
n = 2 lub n = − 1 < 0 − odpada
n = 2 − odpada, bo dla n = 2 mianownik = 0
Odp. Nie ma takich liczb n > 0.
===========================
20 wrz 23:13
ZKS:
Przecież to n ma być dodatnie a nie wyrażenie n
2 − n − 1.

Wszyscy wpadli tylko
Mila rozważyła wartości ujemne dla wyrażenia n
2 − n − 1.
20 wrz 23:19
Janek191:
Nie doczytałem, że wynik ma być liczbą całkowitą dowolną, zatem
dodatkowo
n2 − n − 1 = − 1 lub n2 − n − 1 = − 2
n2 − n = 0 lub n2 − n + 1 = 0 − brak rozwiązań
n*( n − 1) = 0
n = 0 − odpada
n = 1
Odp. n = 1
=============
20 wrz 23:19
immfine : Janek 191, dziękuję bardzo! Czy jesteś pewien swojego rozwiązania?
20 wrz 23:20
immfine : I pozostałym również bardzo serdecznie dziękuję za wskazówki i rozwiązania, są one dla mnie
bardzo cenne!
20 wrz 23:20
Dongat: Coś mi się wydaje, że Wasze pomysły nie wyczerpują wszystkich możliwości. Przecież mianownik
może przyjmować wartości 1/2, 1/3, 1/4 itd, oczywiście z minusem też i wartość wyrażenia
będzie liczbą całkowitą. Pozdrawiam.
20 wrz 23:46
Dongat: Sorry, nie doczytałem zadania, wycofuję uwagę.
20 wrz 23:48
ZKS:
| | 1 | |
A czy |
| jest liczbą całkowitą? |
| | 2 | |
20 wrz 23:49
immfine : Nie jest.
20 wrz 23:58
immfine : Ale dziękuję za zainteresowanie zadaniem
20 wrz 23:59