zadanie z treścią
Gośka: Proszę o sprawdzenie/ zaproponowanie innego rozwiązania
Robotnik otrzymał pewną pracę przy wykonaniu której pracował 12 dni. Ponieważ zachorował tę
pracę ukończył drugi robotnik w 2 dni. W ciągu ilu dni pracę tę wykona oddzielnie każdy
robotnik, jeżeli drugi potrzebuje o 5 dni mniej niż pierwszy?
Założyłam, że jeden pracuje z prędkością v1, drugi z v2
całą pracę oznaczyłam jako s
praca wykonana przez pierwszego robotnika s1, przez drugiego s2
i wychodzi mi:
s1/12=v1
s2/2=v2
s=s1+s2
s/v1=s/v2+5
podstawiając
s=12v1+2v2
i dalej
(12v1+2v2)/v1=(12v1+2v2)/v2+5
i wychodzi
v1=2v2
Stąd pierwszy sam zrobiłby to w 16 dni (12+2*2), a drugi w 8 (2+12/2)
Proszę o sprawdzenie, czy mój tok rozumowania jest poprawny. Wydaje mi się też, że jest jakiś
prostszy sposób rozwiązania, tylko nie umiem na niego wpaść. Proszę o pomysły
20 wrz 22:27
Mila:
x− czas potrzebny na wykonanie całej pracy przez pierwszego robotnika, x>12
12 dni− czas wykonywania pewnej części pracy przez pierwszego robotnika
x−12 − czas potrzebny na dokończenie pracy przez pierwszego robotnika
2 dni −czas wykonania reszty pracy przez drugiego robotnika
x−5 czas potrzebny do wykonania całej pracy przez drugiego robotnika
(x−2)*(x−5)=2x
x
2−19x+60=0
Δ=121
x=4∉D lub x=15
15 dni −czas potrzebny na wykonanie całej pracy przez pierwszego robotnika
15−5=10 −czas potrzebny na wykonanie całej pracy przez drugiego robotnika
21 wrz 20:53