okrag
oxxx: ile punktów o obu współrzędnych całkowitych należy do okregu opisanego rownaniem x2+y2=100
jak rozwiazac te zadanie jedynie co przychodzi mi do glowy to ze r= 10 ale co dalej ?
20 wrz 21:08
miś:
(6, 8), (8, 6)
20 wrz 21:17
oxxx: ale jak to policzyć ?
20 wrz 21:19
ZKS:
To chyba za mało.
20 wrz 21:20
oxxx: w odpowiedzi jest ze 12 punktów
20 wrz 21:21
miś:
i jeszcze (−6, 8), (−6, −8), (6, −8), (−8, 6), (−8, −6), (8, −6)
20 wrz 21:23
miś:
szukaj dalej sam
20 wrz 21:24
ZKS:
Też mi tak wyszło.
20 wrz 21:25
miś:
podpowiem: punkty na osiach
20 wrz 21:25
ZKS:
x2 + y2 = 100
y2 = 100 − x2
y = ±√100 − x2
x ∊ [−10 ; 10]
y = ±√(10 − x)(10 + x)
x = ±10 ∧ y = 0
x = ±8 ∧ y = ±6
x = ±6 ∧ y = ±8
x = 0 ∧ y = ±10
20 wrz 21:27
PW: miś Cierpliwie sprawdzić wszystkie. Nie ma znowu tak wiele roboty, bo 111>102 i
(−11)2>102 − szukane liczby muszą spełniać warunki |x|≤10 i |y|≤10. Mniej niż 21•21 par.
Wiesz dokładnie ile sprawdzeń trzeba wykonać?
20 wrz 21:31
oxxx: a tu nie trzeba nic liczyć ze wzoru ( x−a)2+( y−b )2 = r2?
20 wrz 21:36
PW: x2+y2=100
(x−0)2 + (y−0)2 = 102
Wedle życzenia.
20 wrz 21:46
oxxx: ale czy to cos da ? trzeba to rozwinąć czy co ?
20 wrz 21:52
PW: Cholera, to to samo!
20 wrz 21:55
Mila:
Jeśli nie rozumiesz sposobu ZKS.
To licz tak:
Dla każdego x∊{0,1,−1,2,−2,3,−3,4,−4,...10,−10}
1) x=0
02+y2=100⇔y=10 lub y=−10
masz 2 punkty:(0,10),(0,−10)
2) x=1, x=−1
12+y2=100⇔y=√99∉C
3)x=2,x=−2
22+y2=100⇔y2=96⇔y=√96∉C
itd
20 wrz 22:22