sprawdzenie
Martinx: Zad 1: Ile różnych liczb trzycyfrowych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr 1,
2, 3, 4, 5, 6, 7
a) parzystych,
b) nieparzystych.
A) 7*6*3=126
b) 7*6*5=168
zad 2 W plebiscycie na 10 najlepszych sportowców startuje 19 zawodników. Obliczyć ile istnieje
sposobów przyznania miejsc zgłoszonym kandydatom?
19*18*17*16*15*14*13*12*11*10=335221286400
zad3 W biegu na 100 metrów startuje 8−miu zawodników. Ile istnieje możliwości ukończenia biegu,
jeśli punktowane są tylko 3 pierwsze miejsca?
8*7*6=336
ktoś o dobrym serduszku może to sprawdzić
20 wrz 20:53
PW: Ten sam problem (albo autor źle włada językiem polskim, albo jest to podpucha). Nie ma w
treści, że utworzone liczby mają być parzyste. Jest powiedziane wyraźnie: ile różnych liczb
trzycyfrowych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr (....)
a) parzystych
To cyfry mają być według autora parzyste. Niezbyt poprawne określenie, bo cyfra to znak
pisarski, ale należy rozumieć przez to, że autor każe nam wybierać z cyfr 2, 4, 6.
Czytając zadanie 3. jestem skłonny przypuszczać, że autor źle mówi po polsku i tworzy przez to
dziwolągi. Co to do licha ma znaczyć "możliwości ukończenia biegu, jeżeli punktowane są tylko
3 pierwsze miejsca"? Ci niepunktowani już się nie liczą, nie biegli, nie tworzą pewnej
kolejności?
20 wrz 21:22
Martinx: no chyba nie
20 wrz 21:35
.ee: Tak jak w F1 − ci poza miejscami punktowanymi sie nie licza.
20 wrz 21:39
PW: Ile jest możliwości zajęcia trzech pierwszych miejsc w wyścigu 8 zawodników.
20 wrz 21:44
.ee: Tyle, co napisal pytajacy.
20 wrz 21:46