układ równań
ania: rozwiąż metodą algebraiczną układ stopnia pierwszego z dwoma niewiadomymi:
|x−1|+3|y|=5
|2−2x|+2=|6y|
(mają być 4 przypadki)
20 wrz 20:39
pigor: ..., no to tak: niewiadoma to ona, więc z ...

układ z
dwiema
niewiadomymi np. tak :
nie wiem po co tu jakieś 4 przypadki (4 rozwiązania to tak, mogą być),
kiedy dany układ jest równoważny kolejno :
|x−1|+3|y|=5 i |2−2x|+2=|6y| ⇔ |x−1|+3|y|=5 i |−2(x−1)|+2=|6|*|y| ⇔
⇔ |x−1|+3|y|=5 i 2|x−1|+2=6|y| /:2 ⇔ |x−1|+3|y|=5 i |x−1|−3|y|= −1 /± stronami ⇔
⇔ 2|x−1|=4 i 6|y|=6 ⇔ |x−1|=2 i |y|=1 ⇔ x−1=±1 i y=±1 ⇔
⇔ (x=2 lub x=0) i (y=−1 lub y=1) ⇔
⇔
(x,y)=(2,−1) lub
(x,y)=(2,1) lub
(x,y)=(0,−1) lub
(x,y)=(0,1) .
20 wrz 21:01
ZKS:
|x − 1| + 3|y| = 5
1o x ≥ 1 ∧ y ≥ 0
x − 1 + 3y = 5
2o x < 1 ∧ y ≥ 0
−x + 1 + 3y = 5
3o x ≥ 1 ∧ y < 0
x − 1 − 3y = 5
4o x < 1 ∧ y < 0
−x + 1 − 3y = 5
I rozwiązujesz dalej.
20 wrz 21:02
Eta:
@
pigora 
widzę błąd
|x−1|=2 ⇒ x−1= ±
2 , Ty napisałeś ( pewnie przez roztargnienie

|x−1|=2⇒ x−1=±1
20 wrz 23:35
pigor: ... no tak, dzięki , napisałem bzdeta i tyle ; przepraszam, za wprowadzenie w błąd.
21 wrz 00:45