matematykaszkolna.pl
sprawdzenie Martinx: Ile można utworzyć czteroelementowych chorągiewek z siedmiu barw, jeżeli barwy rozumiemy jako kolorowe pasy występujące obok siebie? 74=2401 proszę o spr
20 wrz 20:26
.ee: Jesli dysponujemy czterema pasami w kazdym kolorze, to tak.
20 wrz 20:30
PW: Jeżeli zszyjemy dwa niebieskie ze sobą i do tego doszyjemy dwa czerwone zszyte ze sobą, to niestety otrzymamy chorągiewkę dwubarwną. Co autor miał na myśli mówiąc o czteroelementowych chorągiewkach z siedmiu barw? Czy pasy mogą być poziome lub pionowe, czy tylko poziome? Chyba powinieneś zmienić źródło zadań.
20 wrz 21:53
Martinx: @PW niestety to mój nauczyciel zadał mi zadania z tego zbioru nie ode mnie to zależy .
20 wrz 21:56
PW: W takim razie musisz zacząć od zdania: Rozumiem, że chorągiewkę tworzymy zszywając kolejno dłuższe boki czterech wybranych z siedmiu pasków o różnych kolorach. Powstaje w ten sposób chorągiewka z czterema poziomymi pasami. Można w ten sposób utworzyć .... Rozwiązujesz. Piszesz następne zdanie: Z powodu niejasnego sformułowania zadania można rozumieć, że pasy w chorągiewkach mogą przebiegać poziomo lub pionowo. Przy takim rozumieniu treści zadania ... Powiedz nauczycielowi, że sformułowanie : "barwy rozumiemy jako kolorowe pasy występujące obok siebie" to humor z zeszytów szkolnych.
20 wrz 22:16
Martinx: @PW okey
20 wrz 22:45