Licealne głupoty
Dziąku: Wyznacz zbiór elementów spełniających podane formy zdaniowe:
1.) r(x): (3x+5)(2x−1)=0 ⋁ 4x2 −1=0
2.) s(x): 9−4x2=0 ⋁ (3−2x)(x−5)=0
Proszę o pomoc. tylko te dwa przykłady mi nie wychodzą...
⋁ −−−−−> Chodzi mi o logiczny znak "lub"
29 wrz 16:31
tim: 1) (3x + 5)(2x − 1) = 0
⇔ 3x + 5 = 0 v 2x − 1 = 0
→ 3x = −5 v 2x = 1
→ x = −5/3 v x = 1/2
4x2 − 1 = 0
→ (2x − 1)(2x + 1) = 0
⇔ 2x − 1 = 0 v 2x + 1 = 0
→ 2x = 1 v 2x = −1
→ x = 1/2 v x = −1/2
r(x): x = −5/3 v x = −1/2 v x = 1/2
29 wrz 16:47