Wielomian W(x)=(x+1)^3+2p{2}
kamczatka: Wielomian W(x)=(x+1)3+2√2
20 wrz 19:06
kamczatka: rozłóż na czynniki stopnia co najwyżej drugiego i podaj jego pierwiastki.
20 wrz 19:06
bezendu:
no i w czym problem ? wzór skróconego mnożenia
a3+b3
a=(x+1) b=√2
20 wrz 19:09
kamczatka: wychodzi takie cos x3+3x2+3x2+1+2√2
x3+6x2+1+2√2
20 wrz 19:15
.ee: Nie podnosic do potegi, lecz rozkladac na czynniki zgodnie ze wskazowka kolegi/kolezanki
bezendu
20 wrz 19:18
Aga1.: Taki wzór zastosuj
a3+b3=(a+b)(a2+ab+b2)
20 wrz 19:18
bezendu: Nie wiem, nie sprawdzałem
20 wrz 19:18
Aga1.: Poprawka
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
20 wrz 19:19
kamczatka: a z tego wzoru nie można:
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3 ?
20 wrz 19:21
.ee: Przeczytaj polecenie.
20 wrz 19:24
bezendu: To nie ma być sześcian sumy tylko suma sześcianów. Miałeś napisane dwa razy: raz w poście 19:09
drugi raz napisała Ci Aga1 więc tylko czytanie ze zrozumieniem się kłania
20 wrz 19:25
kamczatka: ale w zadaniu jest (x+1)3 to nie rozumiem czemu trzeba korzystać ze wzoru a3+b3 ?
bo jeśli by było x3+13 to ok.
20 wrz 19:33
bezendu:
No i co z tego, że jest (x+1)

To w niczym nie przeszkadza

Poćwicz może wzory skróconego
mnożenia bardzo się przydają może wtedy będziesz ''widział'' niektóre zadania inaczej
20 wrz 19:35
Aga1.: (x+1)3+(√2)3
20 wrz 19:36
kamczatka: aha bo ja nie patrzyłem na √2
20 wrz 19:37
.ee: Dlatego, ze ten dwumian w szescianie jest dla zmylenia przeciwnika; to co powinno sie rzucic w
oczy, to suma szescianow − przypominam polecenie − rozloz na czynniki
20 wrz 19:37
kamczatka: jednak nic mi nie wychodzi jak do tego wzoru podstawiam.
20 wrz 19:41
Aga1.: (x+1)3+(√2)3=(x+1+√2)((x+1)2+√2(x+1)+2)=
20 wrz 19:46
kamczatka: wychodzi takie coś:
(x+1+√2)(x2+2x+1+√2x+√2+2)
22 wrz 12:44
kamczatka: dobrze ? czy coś nie tak wyszło ?
22 wrz 14:41
kamczatka: ?
22 wrz 15:20
kamczatka: ?
22 wrz 21:21
ICSP: źle
Nie znasz wzoru a3 + b3
22 wrz 21:21
kamczatka: wymnożyłem te nawiasy co aga podała ze wzorów.
22 wrz 21:50
kamczatka: co ja źle zrobiłem ?
22 wrz 22:30
kamczatka: to jak ktoś pomoże z tym zadaniem ?
23 wrz 18:29
ICSP: Aga pomyliła się we wzorze

Sprawdź wzór np w tablicach i popraw
23 wrz 19:37
kamczatka: ja tak to podstawiam (x+1+√2)[(x+1)2+(x+1)(√2)+2]
(x+1+√2)[(x2+2x+1)+(√2x+√2+2]
(x+1+√2)(x2+2x+1+√2x+√2+2)
i co tu nie tak ?
23 wrz 22:32
ZKS:
Taki jest wzór
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2).
23 wrz 22:38
ICSP: Aby już bardziej nie mieszać w tym temacie

a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 − ab + b
2)
(x+1)
3 + (
√2)
3 =
= (x + 1 +
√2)[(x+1)
2 − (x+1)*
√2 + 2] =
= (x + 1 +
√2)(x
2 + 2x + 1 −
√2x −
√2 + 2) =
= (x + 1 +
√2)(x
2 + 2x −
√2x + 3 −
√2) =
= (x+1 +
√2)(x
2 + (2 −
√2)x + 3 −
√2)
23 wrz 23:32