f. wykładnicza
hajtowy: Rozwiąż układ równań:
{3
x+3
y=28
{3
x+y=27
help...
20 wrz 17:33
Tadeusz:
z drugiego
x+y=3 y=3−x
do pierwszego
3
x+3
3−x=28 ... dalej poradzisz −
20 wrz 17:39
hajtowy: 3
x+y=3
3
x+y=3 −> y=3−x
3
x+3
3−x=28 no dobra... ale teraz to jak?

x+3−x=28
3=28
...?
20 wrz 17:41
Vax: Niech a=3x , b=3y, wówczas x+y = 28 , xy = 27, czyli ze wzorów Viete'a, a,b są pierwiastkami
t2 − 28t + 27 = 0 ⇔ (t−1)(t−27) = 0, czyli a=1 , b=27 lub a=27 , b=1 ⇔ x=0 , y=3 lub x=3 ,
y=0.
20 wrz 17:44
Janek191:
3
x + 3
y = 28 ⇒ 3
y = 28 − 3
x
3
x + y = 27
−−−−−−−−−−−−
3
y = 28 − 3
x
3
x * 3
y = 27
−−−−−−−−−−
3
x *(28 − 3
x) = 27
t = 3
x
t*( 28 − t) = 27
28 t − t
2 = 27
t
2 − 28 t + 27 = 0
Δ = ( −28)
2 − 4*1*27 = 784 − 108 = 676
√Δ = 26
| | 28 − 26 | | 28 + 26 | |
t = |
| = 1 ∨ t = |
| = 27 |
| | 2 | | 2 | |
więc
3
x = 1 ∨ 3
x = 27
x = 0 ∨ x = 3
zatem
3
y = 28 − 3
x = 28 − 1 = 27 ∨ 3
y = 28 − 27 = 1
y = 3 ∨ y = 0
Odp. x = 0 , y = 3 lub x = 3 , y = 0
=======================================
20 wrz 17:47
Janek191:
3
x + 3
y = 28 ⇒ 3
y = 28 − 3
x
3
x + y = 27
−−−−−−−−−−−−
3
y = 28 − 3
x
3
x * 3
y = 27
−−−−−−−−−−
3
x *(28 − 3
x) = 27
t = 3
x
t*( 28 − t) = 27
28 t − t
2 = 27
t
2 − 28 t + 27 = 0
Δ = ( −28)
2 − 4*1*27 = 784 − 108 = 676
√Δ = 26
| | 28 − 26 | | 28 + 26 | |
t = |
| = 1 ∨ t = |
| = 27 |
| | 2 | | 2 | |
więc
3
x = 1 ∨ 3
x = 27
x = 0 ∨ x = 3
zatem
3
y = 28 − 3
x = 28 − 1 = 27 ∨ 3
y = 28 − 27 = 1
y = 3 ∨ y = 0
Odp. x = 0 , y = 3 lub x = 3 , y = 0
=======================================
20 wrz 17:47
Janek191:
3
x + 3
y = 28 ⇒ 3
y = 28 − 3
x
3
x + y = 27
−−−−−−−−−−−−
3
y = 28 − 3
x
3
x * 3
y = 27
−−−−−−−−−−
3
x *(28 − 3
x) = 27
t = 3
x
t*( 28 − t) = 27
28 t − t
2 = 27
t
2 − 28 t + 27 = 0
Δ = ( −28)
2 − 4*1*27 = 784 − 108 = 676
√Δ = 26
| | 28 − 26 | | 28 + 26 | |
t = |
| = 1 ∨ t = |
| = 27 |
| | 2 | | 2 | |
więc
3
x = 1 ∨ 3
x = 27
x = 0 ∨ x = 3
zatem
3
y = 28 − 3
x = 28 − 1 = 27 ∨ 3
y = 28 − 27 = 1
y = 3 ∨ y = 0
Odp. x = 0 , y = 3 lub x = 3 , y = 0
=======================================
20 wrz 17:47
hajtowy: Janek191 dzięki
20 wrz 17:47
Vax: Tam u mnie wcześniej literówka, powinno być a+b=28 , ab=27
20 wrz 17:54
ciekawsky: ja tam nie wiem po co tyle pisac, nie prosciej przedstawic to tak:
28=30+33
3x+3y=30+33⇒x=3,y=0 ∨ x=0, y=3
20 wrz 18:02
Vax: A skąd wiesz, że nie da się na inne sposoby tego przedstawić?
20 wrz 18:11
Trivial: Sposób
Vaxa zdecydowanie najlepszy.
20 wrz 18:15
ciekawsky: A niby jak skoro x+y=3 i mowimy o ℛ?
20 wrz 22:26
ZKS:
Vax ma racje przecież to nie rozwiązanie a tylko zauważenie że x = 0 oraz y = 3 lub
odwrotnie spełniają to równanie.
20 wrz 22:36
ciekawsky: zgadzam sie, ale często tak robimy, np.
2
x=2
2
Piszemy x=2 zamiast np. log
2 2
2=x ⇒x=2
Po co utrudniac sobie zycie

Pozdrawiam
20 wrz 23:04
ZKS:
Piszemy tak bo tak właśnie się rozwiązuje natomiast tutaj mamy dwie zmienne i Twoje
rozwiązanie polegało na odgadnięciu rozwiązań a nie rozwiązaniu.
Równanie typu a
n = a
m rozwiązujemy poprzez porównanie wykładników bo tylko wtedy zajdzie
nam równość kiedy te same podstawy będą miały takie same wykładniki i nie musimy logarytmować
tutaj stronami.
20 wrz 23:10
ciekawsky: Dobra teraz rozumiem, po prostu, dla mnie odgadywanie = metoda prob i bledow natomiast, ja
widzac 28 i 27 blisko siebie, od razu pomyslalem ze jedna z rozw. moze byc zerem, potem
obliczylem sobie, ze x+y=3 (co rowniez widac od razu) i bylo dla mnie jasne, ze to
rozwiazanie.
Przepraszam w takim razie, nie zrozumielismy sie
20 wrz 23:16
ZKS:
Odgadywanie to nie jest najlepszy sposób rozwiązywania ponieważ zawsze coś można pominąć
poza tym nie wiem czy takie rozwiązanie poprzez odgadnięcie by gdzieś przeszło jako poprawne
rozwiązanie. Można jedynie się wspierać takim odgadywaniem rozwiązania i spróbować rozwiązać
równanie aby dojść do odgadniętego wyniku.
20 wrz 23:24
Gustlik: {3
x+3
y=28
{3
x+y=27
Z drugiego:
3
x+y=3
3
x+y=3
y=3−x
Podstawiasz do pierwszego:
3
x+3
3−x=28
t=3
x, t>0
t
2+27=28t
t
2−28t+27=0
Δ, t
1, t
2, odrzuć ewentualne ujemne pierwiastki, bo t=3
x>0
potem wróć do starej zmiennej, czyli 3
x=t
1, 3
x=t
2, a następnie oblicz y
1 i y
2. Myślę, że
sobie poradzisz.
21 wrz 01:09