trapez i geometria analityczna
eba: Dane są współrzędne wierzchołków A(−3,−2) i C(2,8) trapezu ABCD. Znajdź współrzędne punktu
przecięcia przękątnych tego trapezu, jeżeli wiadomo, że podstawa AB jest cztery razy dłuższa
od podstawy DC. Wyczerpały mi się już pomysły, więc będę wdzięczna za drobną pomoc.
20 wrz 16:49
Basia: jesteś pewna, że to dokładna treść zadania ?
przecież tu jest nieskończenie wiele możliwości
20 wrz 16:59
eba: Niestety, ale to jest dokładna treść i dlategoż stworzyłam post na tym forum. Może coś wymyślę,
jak dowiem się, w jaki sposób wykorzystać fakt o tych podstawach.
20 wrz 17:04
Janek191:
A = ( − 3; − 2) C = ( 2; 8)
więc
→
AC = [ 2 − (−3) ; 8 − (−2) ] = [ 5; 10 ]
S = ( x; y ) − punkt przecięcia się przekątnych trapezu
Mamy
| I AS I | | I AB I | |
| = |
| = 4 ⇒ I AS I = 4 *I SC I |
| I SC I | | ICDI | |
zatem
→ →
AS = 4* SC
czyli
→ → → → → →
AC = AS + SC = 4 SC + SC = 5 SC
[ 5 ; 10 ] = 5* [ 2− x ; 8 − y] = [ 10 − 5x ; 40 − 5 y ]
5 = 10 − 5 x ∧ 10 = 40 − 5y
x = 1 ∧ y = 6
Odp. S = ( 1; 6 )
=================
20 wrz 17:29
eba: Ratujesz mi skórę janku191.
20 wrz 17:34
Janek191:

Trójkąty podobne − cecha∡∡∡
20 wrz 18:23