równania wymierne
Ola: Prosze o polna pomoc
| | 3x2−2 |x| | |
a) |
| =|2x−3| |
| | 2x+3 | |
20 wrz 16:33
asdf: proszę o polne, własne obliczenia
20 wrz 16:36
Ola: pilną *
20 wrz 16:44
asdf: proszę pilnie* o własne obliczenia
20 wrz 16:45
Ola: mam wyniki ale obliczen chwilowo nie
| | 2 | | 2 | |
a) −1 |
| ; 1 |
| ; −1+ √10 |
| | 7 | | 7 | |
b) 0,4
c) −1−
√7 ; −1+
√7
20 wrz 16:52
pigor: ..., w b) masz o jedną kreskę | wartości bezwzględnej
...

za mało , albo za dużo, a więc jak tam jest

.
20 wrz 16:53
Basia:
(a)
| | 3 | |
D: 2x+3≠0 x≠ − |
| x∊R\{−32} |
| | 2 | |
ponieważ masz tam wartość bezwzględną musisz powalczyć przedziałami
|x|=0 dla x=0
|2x−3| =0 dla x=
32
x∊{−
∞;0) ⇒ |x| = −x i |2x−3| = −(2x−3) = −2x+3 = 3−2x
dostajesz równanie
| 3x2+2x | |
| = 3−2x /*(3+2x) |
| 3+2x | |
3x
2 + 2x = 9 − 4x
2
7x
2 + 2x −9 = 0
Δ = 4−4*7*(−9) = 4*(1+63) = 4*64
√Δ = 2*8 = 16
| | −2−16 | |
x1 = |
| = −3 ∊(−∞;0) |
| | 6 | |
| | −2+16 | | 14 | | 7 | |
x2 = |
| = |
| = |
| ∉(−∞;0) |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
czyli w tym przedziale masz jedno rozwiązanie
x= −3
x∊<0;
32) ⇒ |x| = x i |2x−3| = −(2x−3) = −2x+3 = 3−2x
dostajesz równanie
rozwiąż
x∊<
32;+
∞) ⇒ |x|=x i |2x−3| = 2x−3
dostajesz równanie
rozwiąż
pozostałe identycznie
20 wrz 16:54
Ola: sory za duzo po ułamku ma nie byc :
20 wrz 16:56
pigor: ..., a więc np. tak :
Dr=R\{2}, wtedy :
| | −10 | | −10 | | −10 | |
b)| |
| +2|= 3 ⇔ |
| +2= −3 lub |
| +2= 3 ⇔ |
| | |x−2| | | |x−2| | | |x−2| | |
| | −10 | | −10 | |
⇔ |
| = −5 /*−|x−2| lub |
| =1 /* |x−2| ⇔ |
| | |x−2| | | |x−2| | |
⇔ 10= 5|x−2| / : 5 lub −10= |x−2| ⇔ |x−2|=2 lub x∊∅ ⇔
⇔ x−2=−2 lub x−2=2 ⇔
x= 0 lub
x= 4 ⇔
x∊{0,4} ⊂ D
r . ...
20 wrz 17:08
Ola: Dzięki za pomoc
20 wrz 17:31