Pokazać, że wśród 7 liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie których różnica
onka234: Pokazać, że wśród 7 liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie których różnica jest podzielna
przez 6
20 wrz 15:58
Saizou : 7 kolejnych liczb całkowitych i x∊C
x−3, x−2, x−1, x , x+1, x+2, x+3
weźmy dwie skrajne liczby
x−3−(x+3)=x−3−x−3=−6=6t , t∊C
zatem istnieją co najmniej 2 liczby, których różnica jest podzielna przez 6
20 wrz 16:06
Vax: Saizou nie jest powiedziane, że muszą to być kolejne liczby. Co do zadania, to z zasady
szufladkowej dirichleta istnieją dwie liczby dające tą samą resztę przy dzieleniu przez 6, ich
różnica będzie podzielna przez 6, cnd.
20 wrz 16:08
.ee: To nie musza byc kolejne liczby calkowite ....
Wsrod siedmiu dowolnie wybranych liczb calkowitych zawsze znajdzie sie para liczb o rownej
reszcie z dzielenia przez szesc, gdy roznych reszt z dzielenia przez szesc jest wlasnie szesc.
Roznica tej pary jest wielokrotnoscia szostki, a zatem jest podzielna przez szesc.
20 wrz 16:12