Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)=(x^2+4x-1)^2-16 i podaj jego pierwiast
kamczatka: Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)=(x2+4x−1)2−16 i podaj jego pierwiastki.
Ja te rozłożyłem na 2 nawiasy i wyszło x4+4x3+18x2−8x+1
20 wrz 15:38
Basia:
a to jakim cudem ?
podstaw a = x2+4x−1
wtedy masz
a2 − 16 = a2−42 = (a−4)(a+4) = (x2+4x−1−4)(x2+4x−1+4) =
(x2+4x−5)(x2+4x+3)
teraz szukaj pierwiastków
20 wrz 15:40
kamczatka: ja mnożyłem tak (x2+4x−1)(x2+4x−1)
20 wrz 15:42
.ee: Nie mnozyc, rozkladac na czynniki − najpierw kwadratowe, nastepnie liniowe.
20 wrz 16:27
Gustlik: W(x)=(x2+4x−1)2−16=[(x2+4x−1)−4][(x2+4x−1)+4]=...
Uporządkuj trójmiany kwadratowe w nawiasach i potem postać iloczynowa f. kw. − oblicz dwie Δ,
ew. x1 i x2, o ile istnieją.
21 wrz 00:44
kamczatka: w sumie to nie wiem co teraz zrobić
22 wrz 12:42
ICSP: Wiesz jak sprowadzić funkcje kwadratowa z postaci ogólnej do postaci iloczynowej?
22 wrz 12:45
kamczatka: a(x−x1)(x−x2)
ale z tej postaci co wyżej to nie mam pojęcia.
22 wrz 12:47
kamczatka: jednak dostałem olśnienia oblicze te Δ dla 2 nawiasów bo myślałem że coś tutaj rpzed nawias
trzeba.
22 wrz 12:48
22 wrz 12:49
kamczatka: Δ z 1 nawiasu wychodzi mi 20=2√5 to chyba coś nie tak.
22 wrz 12:51
ICSP: Patrz na post Basi. Masz tam już iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych i to własnie je
rozkładasz dalej
22 wrz 12:53